Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
Patolojinin Tanıtımı İle İlgili Web Sitelerindeki Bilgilerin Kalitesi Üzerine Bir Çalışma
İlkay Çinar 1
1 Giresun Üniversitesi Prof.dr İlhan Özdemir Eğitim Araştırma Hastanesi

Özet

AMAÇ

Bu çalışmanın amacı, internette patolojinin tanıtımına yönelik hazırlanmış Türkçe bilgilerin güvenirliliğinin ve içeriklerinin yeterli olup olmadıklarının değerlendirilmesidir.

GEREÇ VE YÖNTEM

?Patoloji?, ?Patoloji nedir?, Patolojinin önemi? terimleri Türkiye?de en sık kullanılan arama motoru olan ?Google? da taratıldı. Araştırmak için kullanılan terim, hastanın ve halkın kullanacağı düşünülen terimlerdir. Google trafikteki bir çalışmada: arama motorunda çıkan ilk 30 sonucun çıkan sonuçların % 97,4 ünü oluşturduğunu göstermiştir. (Chitika Insights. The Value of Google Result Positioning. Available from:http://info.chitika.com/uploads/4/9/2/1/49215843/chitikainsights - value of Google results positioning.pdf). Bu yüzden her bir arama için ilk 30 sonuç kullanıldı. Arama sonucunda ulaşılan sitelerde aynı olanları elendi.

Her bir internet sitesi internet otörlerine göre sınıflandı: sağlık ile ilişkili kurumlar, haberler, kişisel, doktorlar, tanımlanmayan. Tablo 1'de listelenen başlıkları açıklama durumuna göre 15 puan üzerinden değerlendirildi.

BULGULAR

Yapılan aramalar sonucu 90 siteye ulaşıldı. Bunlardan dokuzu aynı siteydi. Bu yüzden 81 site değerlendirmeye alındı. Sitelerin ortalama puanı 1,432 (min:0, maks.:13, SD:4,28) olarak belirlendi.

Verilen bilgiler konu başlıklarına göre dağıtıldığında oransal olarak en yeterli bilginin % 32,1 ile ?patoloji nedir? hakkında verildiği görülmüştür. En yetersiz bilgilerin ise ?patoloji laboratuvarı nasıl çalışır (% 2,5)??, ?genetik çalışmalarda patolojinin yeri (% 2,5)? ve ?koruyucu hekimlikteki önemi (% 2,5)? hakkında verildiği göru?lmu?ştu?r.

SONUÇ

Çalışmamız, bildiğimiz kadarıyla sağlıkla ilgili Türkçe sitelerde içerik doğruluğu ile ilgili olarak yapılmış ilk çalışmadır. Bizim çalışmamızı, farklı çalışmaların takip edeceğini ve bu sayede Türkçe hazırlanmış patoloji ile ilgili web sitelerinin bilgi içeriği ve güvenilirliği durumu hakkında daha fazla bilgiye ulaşacağımızı düşünmekteyiz.

Bu bilgilerden yola çıkarak internette bilgi güvenilirliği hakkında bilinç oluşturulmalıdır. Ayrıca farklı dillerde örnekleri olan, bilgi güvenilirliğini artırmayı hedefleyen internet enstrümanlarının (akreditasyon sistemleri) Türkçe web siteleri için de yaygınlaşması

konusunda gerekli çalışmalar yapılmalıdır