Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
Patologların Patolojiye Bakışı ve Mesleki Memnuniyet Düzeylerinin Değerlendirilmesi: Anket Çalışmasının İlk Sonuçları
Burçin Pehlivanoğlu 1 Hür Hassoy 2 Gülen Gül 3 Umut Aykutlu 4 Başak Doğanavşargil 4
1 Adıyaman Eğitim Araştırma Hastanesi Tıbbi Patoloji Bölümü, Adıyaman, Türkiye, 2 Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, İzmir, Türkiye, 3 Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi Tıbbi Patoloji Bölümü, İzmir, Türkiye, 4 Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, İzmir, Türkiye

Özet

Amaç: Profesyonel iş memnuniyeti birçok faktöre bağlıdır. Tıbbın değişik dallarında bu konuda çalışmalar mevcuttur ancak patoloji uzman hekimlerinin mesleki memnuniyetine yönelik olarak ülkemizde ve dünyada yapılmış kapsamlı bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada ülkemizdeki patologların mesleğe bakışları ve memnuniyet düzeylerinin araştırılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Katılımcıların kimliklerinin sorgulanmadığı, açık/kapalı uçlu ve Likert tipi 60 sorudan oluşan internet tabanlı anket Patoloji Dernekleri Federasyonu ve sosyal medya aracılığıyla duyuruldu. Yanıtlar istatistiksel olarak değerlendirildi.

Bulgular: Anketi 73 ilden 310 patolog (%36 devlet hastanesi, %28 üniversite hastanesi, %28 eğitim araştırma hastanesi, %8 özel hastane/laboratuvar) yanıtladı. Katılımcıların %66?sı patolojiyi patoloğun ne iş yaptığını tam bilmeden seçmiş olmasına rağmen %76?sı uzmanlık eğitimini tamamladığında patolog olduğuna memnun olduğunu belirtti. Ancak asistanlık döneminde yeterli ?teorik eğitim? aldığını düşünenlerin oranı %50; laboratuvar teknikleri konusunda yeterli eğitim aldığını düşünenlerin oranı yalnızca %28?di. Katılımcıların önemli bir bölümü patolog olmaktan (%83) ve çalışma ortamından (%70) memnunken; %37?si yaşadığı şehirden, %71?i aldıkları ücretten memnun değildi. Laboratuvarının rutin takip/boyama kalitesini yeterli bulanların oranı %65; genel teknik ve fiziksel altyapısını yeterli bulanların oranı %48?di. Katılımcılardan her yıl düzenli olarak ulusal kongreye katılanların oranı %28, uluslararası kongrelere katılanların oranı ise yalnızca %5?ti. Dörtte biri (%26) bölümündeki hekimler arasında sıklıkla çekişme ve tartışma yaşandığını dile getirdi. Tartışma nedeni en sık kişisel anlaşmazlıklar (%89) ve biyopsi dağılımıydı (%48). Katılımcıların çoğu hekim dışı personelle (%89) iyi geçindiğini bildirdi. Katılımcıların neredeyse tamamı (%99) yaptıkları işin hasta yönetiminde kritik öneme sahip olduğunu düşünmekle birlikte; büyük çoğunluk (%92) hastaların patologların ne iş yaptığını bilmediğini ve işine saygı duymadığını düşünüyordu. Diğer branşlardan hekimlerin patologları önemsediğini ve takdir ettiğini düşünenlerin oranı %30; hastane yönetiminin patoloji laboratuvarının geliştirilmesi yönündeki yaklaşımlarının yetersiz olduğunu düşünenlerin oranı %75'ti.

Sonuç: Burada, Türkiye genelinde farklı deneyim ve çalışma düzeninden geniş bir yelpazede patolog tarafından yanıtlanan bir anketin ilk sonuçları sunulmaktadır. Ulaşılacak verilerin ülkemizdeki patologların mevcut koşullarının daha iyi anlaşılabilmesine ve ankette dile getirilebilecek sorunlara etkili çözümlerin bulunabilmesine katkı sağlayacağını umuyoruz.