Güncel Patoloji Dergisi 2017 , Vol 1 , Num 3
PERİTÜMÖRAL PASH-BENZERİ STROMASI OLAN MEME KARSİNOMLARINDA TÜMÖR-İLİŞKİLİ MAKROFAJLAR, OLMAYANLARA GÖRE DAHA AZDIR.
Canan Kelten Talu1, Ezgi Hacıhasanoğlu1, Ceren Boyacı1, Cem Leblebici1
1İstanbul Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Bölümü

Özet

Amaç: Tümör ve peritümöral stromal mikroçevre arasındaki ilişkinin önemi daha önceleri ortaya konmuştur. Bu çalışmada, psödoanjiomatöz stromal hiperplazi (PASH)-benzeri stromaya sahip olan ve olmayan erken evre invaziv meme kanseri tanısı almış olgularda, D2-40 (podoplanin), düz kas aktini ve CD68 (pan-makrofaj belirteci)’in immünohistokimyasal boyanma özelliklerini araştırmayı amaçladık.

Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak bölümümüzde 1 yıl içinde invaziv meme karsinomu tanısı almış hastaların iğne biyopsi materyallerine ait H-E kesitleri yeniden gözden geçirildi. İnvaziv tümöre eşlik eden PASH-benzeri stroma içeren olgular not edildi. Eksizyon materyalinde benzer morfolojik özellikleri gösteren ve multidisipliner inceleme sonucu erken evre meme kanseri olduğu netleşen olgular çalışmaya dahil edildi. Sekiz olgu ‘PASH-benzeri stroma içeren erken evre invaziv meme karsinomu’ olarak, 21 ardışık olgu ‘PASH-benzeri stroma içermeyen erken evre invaziv meme karsinomu’ olarak gruplandı. D2-40, düz kas aktini ve CD68 için immünohistokimyasal boyama sonuçları semikantitatif olarak ‘negatif’, ‘zayıf’, ‘orta’ ve ‘güçlü’ olarak değerlendirildi. Her iki invaziv meme tümörü grubuna ait immünhistokimyasal değerlendirme sonuçları Pearson Chi-Square testi ile karşılaştırıldı.

Bulgular: CD68 ile immünohistokimyasal boyanma, peritümöral PASH-benzeri stroma içeren olgularda, içermeyenlere göre anlamlı olarak düşük bulundu (p< 0,000…). Düz kas aktini ve D2-40 için iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı.

Sonuç

Tümör stromasında bulunan tümör-ilişkili (CD68 pozitif) makrofajların, tümör davranışı ile ilişkisi olduğu daha önce çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir. CD68 ile zayıf olarak boyanan ve daha az miktarda tümör-ilişkili makrofaj içeren peritümöral PASH-benzeri stromanın varlığı, ışık mikroskopik incelemede, tümör davranışı için morfolojik bir ipucu oluşturabilir.