Güncel Patoloji Dergisi 2017 , Vol 1 , Num 3
RENAL MİKSOMA: OLGU SUNUMU
Büşra Yaprak Bayrak1, Ahmet Tuğrul Eruyar1, İsa Çam2, Tayyar Alp Özkan3
1Kocaeli Derince Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Patoloji Laboratuvarı, Derince, Kocaeli
2Kocaeli Derince Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Bölümü, Derince, Kocaeli
3Kocaeli Derince Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği, Derince, Kocaeli

Özet

Giriş

Böbrekte görülen mezankimal tümörler içerisinde miksoma oldukça nadir izlenmekte olup literatürde bugüne kadar 17 olgu bildirilmiştir. Bunlardan iki tanesi renal sinus, diğerleriyse korteks yerleşimlidir. Bu posterde benign – malign ayrımı net olarak yapılamayan, renal tümör şüphesi nedeniyle radikal nefrektomi sonrası renal miksoma tanısı konulan nadir bir olgu, histopatolojisi ve radyolojik görüntülemeleriyle birlikte sunuldu.

Olgu Sunumu:

Mide yakınmasıyla başvuran 71 yaşındaki bir kadın hastada ultrasonografi ve tomografide tesadüfen sol böbrekte hipodens kitle saptandı. Kitlenin kontrast tutması, solid komponentte olması, görüntülemeyle benign-malign ayrımı yapılamaması nedeniyle nefrektomi kararı alındı. Makroskopik olarak böbrek üst pol korteks yerleşimli, 2.5x2.5cm boyutlarında düzgün sınırlı kesit yüzü kanamalı jelatinöz kıvamlı, gri-kahve renkli nodüler lezyon izlendi. Çevre böbrek parankiminde ise çok sayıda parapelvik kistler gözlendi. Abundan miksoid ekstrasellüler stroma içinde, eozinofilik sitoplazmalı, küçük çekirdekçikli, iğsi şekilli hücreler yanı sıra bol miktarda hemosiderinli makrofajlar, çok sayıda plazma hücresi ve ince duvarlı kapillarize damar yapıları dikkati çekti. Mitotik aktivite, nekroz izlenmedi. İğsi hücreler vimentin pozitif, damar yapıları CD34 pozitifken, SMA, Desmin, S-100 negatiftir. Bu bulgular eşliğinde olgu renal miksoma olarak rapor edildi.

Tartışma/

Sonuç

Miksoma böbrekte oldukça nadir görülen benign bir neoplazmdır. Bizim vakamız ingilizce literatürde saf renal miksomanın 18. vakası ve Türkiye’de kaydedilen 4. vakadır. Rapor edilen olguların çoğu asemptomatik ve insidental olarak keşfedilmiştir. Yaş aralığı 27-82 arasında değişmekte, cinsiyet ayrımı gözetmemektedir. Yumuşak, soluk, lobule kitleler şeklinde görülürler. Mikroskopide yuvarlak/poligonal/yıldız şekilli hücreler, bol gevşek miksoid stroma ile çevrelenmiş şekilde görülürler. Mitoz, pleomorfizm ve nekroz ise yoktur. Hemoraji alanları bulunabilir. Bu vakalarının neredeyse tamamında nefrektomi uygulanmasına rağmen basit tümör eksizyonu böyle benign mezenkimal bir lezyonun tedavisinde seçenek olabilir. Ayrıca görüntülemeyle perkütanöz biyopsi de böbreğin korunması için bir seçenek olabilir. Bu tümöre temel morfolojik kriterleri kullanarak doğru histopatolojik tanı koymak zor değildir. Bu vaka sunumuzla literatüre katkıda bulunarak renal miksomanın referans kitaplarda yer almasını ummaktayız.