Güncel Patoloji Dergisi 2017 , Vol 1 , Num 3
AYNI LENF NODUNDA KAPOSİ SARKOM METASTAZI VE NODÜLER LENFOSİT PREDOMİNANT HODGKİN LENFOMA
Meral Filiz Taştekin1, Özlem Canöz1, Leylagül Kaynar2
1Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Ana Bilim Dalı
2Erciyes Üniverstesi Tıp Fakültesi Dahiliye Ana Bilim Dalı Hematoloji/onkoloji Yan Dalı

Özet

Giriş

Kaposi sarkomu endotel hücrelerinden köken alan, düşük malign potansiyelli vasküler bir tümördür. Klinik olarak klasik tip, AIDS le ilişkili tip, immünsüpresyonla ilişkili tipve Afrika tipi alt tipleri vardır. Tüm alt tiplerde etyolojide HHV8 yer alır. Deri lezyonları hemen tüm alt tiplerde benzerdir ve küçük, kırmızı makül ve plaklardan oluşur. Histopatolojikolarak yama, plak ve nodülevreleri vardır. Ekstravaze eritrositler ve Pas pozitif eozinofilik hyalin globüller tanıya destek verir. Kaposi sarkomu lenfnodu metastazının nadir görülmesi ve aynı lenf nodunda nodüler lenfosit predominant hodgkin lenfoma bulunması sebebiyle olgumuzu sunmaya değer bulduk.

Olgu

23yaşında erkek hasta,5-6 aydır ellerde ayaklarda kızarıklık şikayetiile başvurdu. Muayenede el ve ayaklarda, düzensiz sınırlı, yer yer deriden hafifçe kabarık morumsu lezyonlar saptandı.Deri lezyonlarından alınan insizyonel biyopsinin mikroskopikincelemesinde CD34 ile fokal, HHV8 ile zayıf nükleer pozitif, iğsi hücreli proliferasyon ve damarlanma artışı ile karakterli lezyon,kaposi sarkomu erken dönem tanısı aldı. İlk tanıdan 3 ay sonra koltuk altında şişlik sebebiyle başvuran hastanın 4,5x3,5x2 cm ölçüsündeki aksiller lenf nodu eksizyonunda mikroskopik olarak nodüler yapı mevcuttu. Nodüllerin içinde ve dışında matür lenfositin 4-5 katı büyüklükte,hiperkromatik nükleuslu, geniş stoplazmalı, belirgin nükleoluslu CD20 pozitif, CD15, CD30 ve EBV negatif atipik hücreler dikkati çekiyordu. Aynı lenf nodunun farklı alanında HHV8 ve CD34 pozitif iğsi hücrelerin fasiküller, demetler oluşturduğu dikkatimizi çekti. Bu bulgularla olgumuza nodüler lenfosit predominant hodgkin lenfoma, diffüz T hücre/histiyositten zengin büyük B hücreli lenfoma benzeri patern ve kaposi sarkom metastazı tanılarını verdik.

Sonuç

Kaposi sarkomu farklı klinik alt tipleri ve histopatolojik evreleri vardır. Castleman hastalığı, primer efüzyon lenfoması, multiple myelom ile birliktelik gösterebilir. Klasik Hodgkin lenfoma ile aynı lenf noduna infiltrasyon gösterdiği vakalar bildirilse de nodüler lenfosit predominant hodgkin lenfoma ile aynı lenf nodunainfiltrasyonuna dair yalnızca bir vaka bildirilmiştir.