Güncel Patoloji Dergisi 2017 , Vol 1 , Num 3
DALAKTA NADİR BİR LEZYON; SKLEROZAN ANJİOMATOİD NODÜLER TRANSFORMASYON (SANT)
Bilgihan Açıkgöz1, Aysun Gökçe2
1Tuzla Devlet Hastanesi
2Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Araştırma Hastanesi

Özet

Giriş

SANT dalakta yerleşim gösteren nadir ve benign bir lezyondur. Nadir bulunması nedeniyle burada sunulmaya değer bulunmuştur.

Olgu

48 yaşında erkek hasta yaklaşık bir yıl önce rutin muayene sırasında dalakta kitle saptanmış, hasta bulantı kusma nedeniyle polikliniğe başvurdu. Hastanın genel durumu iyi, vital bulguları stabildi, sistemik muayeneleri normaldi, hastaya dalaktaki lezyon nedeniyle hemanjiom ön tanısıyla konversiyon splenektomi yapıldı. Splenektomi materyali 388 gr ağırlığında ve 13.5x9x6.5 cm boyutlarındadır. Kesit yüzünde dalak kapsülüne en yakın olduğu yerde 0.3 cm mesafede 5.1x5x4.5 cm boyutlarında sınırları düzenli kahve renkli solid lezyon izlendi. Mikroskopik incelemede dalak parenkiminden düzgün bir sınır ile ayrılan multinodüler nitelikteki lezyon çoğu alanda hyalin bir tabaka ile çevrili nodüllerden oluşmaktadır ve bu nodüller içinde sellüler damar yapıları bulunmaktadır, nükleer atipi ve mitoz izlenmedi lezyon immünohistokimyasal olarak CD34 ve vimentin ile pozitif boyandı. Olgu nadir bir lezyon olan sklerozan anjiomatoid nodüler transformasyon olarak raporlandı.

Sonuç

Sklerozan anjiomatoid nodüler transformasyon 2004 yılında tanımlanmış etyolojisi bilinmeyen dalağın nadir benign bir vasküler lezyonudur. Genellikle tektir ve boyutları 10 cm’nin üzerine çıkabilen lezyonlardır. Kadınlarda, vakamızın aksine iki kat daha sık görülür. Hastalar genellikle asemptomatiktir ve lezyon rutin radyolojik tetkikler sırasında fark edilir. Diğer vasküler lezyonlardan ayrılmalı ve dalağın solid vasküler lezyonlarında nadir bir antite olarak ayırıcı tanısında göz önünde bulundurulmalıdır.