Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
Medüller tiroid karsinomunda insm1 ekspresyonunun değerlendirilmesi ve klinikopatolojik parametrelerle karşılaştırılması
Orhan Semerci 1 Deniz Bayçelebi 2 Mehmet Kefeli 2 Hasan Güçer 1
1 Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, Rize, 2 Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, Samsun

Özet

AMAÇ

İnsülinoma ilişkili protein 1 (INSM1) insan insülinoma-glukagonoma dokularından izole edilmiş, nöroendokrin hücre farklılaşmasında rol oynayan çinko parmak transkripsiyon faktörüdür. Medüller tiroid karsinomu parafolliküler C hücrelerinden köken alan malign tiroid neoplazmıdır. INSM1?in medüller tiroid karsinomu da dahil olmak üzere çeşitli nöroendokrin tümörlerde pozitifliği gösterilmiştir. Nodal metastaz, uzak organ metastazı, ekstratiroidal yayılım ve vasküler invazyon medüller tiroid karsinomu için kötü prognostik parametrelerdir. Amacımız, medüller tiroid karsinomunda immünhistokimyasal INSM1 ekspresyonunun klinikopatolojik parametrelerle olan ilişkisini dijital patolojinin de yardımıyla araştırmaktır.

GEREÇ VE YÖNTEM

Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Patoloji laboratuarlarından toplam 36 adet medüller tiroid karsinomlu olgu çalışmaya dahil edildi. INSM1 boyalı lamlar dijital olarak tarandı ve görüntü analiz yazılımı (Virapath ©) yardımıyla değerlendirildi. Olgulara ait histoskorlar H skor = [1 × (1+ hücre % ) + 2 × (2+ hücre % ) + 3 × (3+ hücre %)] formülüyle hesaplandı. Her olgu için en az 10.000 adet neoplastik hücre değerlendirildi. Elde edilen histoskorlar ve klinikopatolojik parametreler arasındaki ilişki araştırıldı.

BULGULAR

Yaygın invazyon, vasküler invazyon ve nekroz gösteren bir olgu hariç olguların tümü INSM1 ile pozitifti. Histoskor 0 ile 251.24 arasında (ortalama 136.75±59.08) değişmekteydi. Vasküler invazyonu olan (n=13) olguların histoskoru vasküler invazyonu olmayan olgularınkinden (n=23) istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha düşüktü (p=0.001). Diğer klinikopatolojik parametreler ile INSM1 histoskoru arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı.

SONUÇ

Medüller tiroid karsinomunda saldırgan biyolojik davranışın ve hastalıksız sağ kalımın en iyi belirleyicisi vasküler invazyondur. INSM1 histoskorunun vasküler invazyon gösteren olgularda daha düşük olması, INSM1?in nöroendokrin tümörlerdeki tanısal yararının yanı sıra, potansiyel bir prognostik belirteç olabileceğini de düşündürmektedir.