Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PB017(427) - Adrenal myelolipomlar: Olgu serisi
Endokrin Patoloji
Eylül Gün 1, Arzu Avcı 1, Demet Etit 1, İrem Onur 1, Aslı Kahraman Akkalp 1
1 İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniği
  Giriş: Adrenal myelolipomlar matür yağ doku ve kemik iliğini andıran hematopoietik elemanlardan oluşan nadir, benign neoplazilerdir. Tüm primer adrenal bez tümörlerinin yaklaşık %2.5?ini oluşturur. Genellikle tek taraflı, düzgün sınırlı ve boyutları değişkendir. Sıklıkla hormonal olarak inaktif olduklarından asemptomatik seyretmelerine rağmen, günümüzde kullanımı artan radyolojik görüntülemeler sebebiyle adrenal kortikal adenomlardan sonra adrenal bezde insidental olarak saptanan en sık ikinci lezyondur. Etyolojisi tartışmalı olup, hematopoetik kök hücre embolizasyonu, ektopik myeloid hiperplazi ya da diferansiye olmamış stromal hücrelerin metaplazisi ile geliştikleri düşünülmektedir.

Gereç ve Yöntem: Ocak 2008-Temmuz 2018 tarihleri arasında hastanemizde opere edilen ve kliniğimizde tanı alan tüm adrenal myelolipom olguları hastane sisteminden elde edilerek retrospektif olarak incelendi. Olgulara ait demografik özellikler, lezyonların boyutu, lateralitesi ve eşlik eden diğer lezyonlar kaydedildi.

Bulgular: Toplam 21 adrenal myelolipom olgusu saptandı. Bu olgular tüm adrenal lezyonların %4.9?unu oluşturmaktaydı. Olguların 16 (%76,2)?sı kadın 5 (%23,8)?i erkekti. Ortalama yaş 50,4 (23-70) olarak saptandı. Olguların 15 (%71,4) tanesi sağ adrenal bezde lokalize iken, 6 (%28,6) tanesi sol tarafta lokalizeydi. Lezyonların ortalama çapı 6 (1-17) cm idi. Adrenal myelolipomlara en sık eşlik eden lezyon 3 olgu ile adrenal kortikal adenom iken, bunu 1 olgu ile adrenal hiperplazi, 1 olgu ile adrenal endotelyal kist ve 1 olgu ile de feokromasitoma izlemekteydi. Lezyonlar makroskopik olarak olgun yağ dokusu görünümlü alanlar içinde yer yer kirli beyaz, fibrotik görünümlü alanlardan oluşmaktaydı. Yapılan histopatolojik incelemelerde olguların büyük çoğunluğunda baskın komponentin lipom alanları olduğu izlendi.

Sonuç: Adrenal myelolipomlar oldukça nadir görülen lezyonlar olup, çoğu zaman diğer tümörlere eşlik eden küçük tümöral odaklar olarak ya da tek başına yer kaplayan kitleler halinde görülür. Radyolojik ve klinik olarak çoğunlukla ön tanısı belirlenemeyen bu tümörlerin kitle etkisi nedeniyle tedavide çıkarılması gerekmese de, rutin pratikte adrenal tümörler içinde beklenenden daha sık olarak izlenmekte olduğundan, bugüne kadar rutinde karşılaştığımız tüm olgularımızı gözden geçirdik.
Anahtar Kelimeler : Adrenal bez, myelolipom, insidentaloma