Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PL060(471) - AKCİĞER VE MEDİASTİNEL LEZYONLARDA İNTRAOPERATİF KOSÜLTASYON SONUÇLARIMIZ
Pulmoner Patoloji
Merve İnceman 1, Emine Kılıç Bağır 1, Arbil Açıkalın 1, Alper Avcı 2, Derya Gümürdülü 1
1 Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Abd
2 Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Abd
  AMAÇ

Mediastinel ve akciğer parankimal lezyonlarında intraoperatif konsültasyon tanı ve tedavide önemli yeri olan bir uygulamadır. Ameliyat esnasında akciğer, plevra, mediastinel kitleler ve lenf nodlarının histopatolojik tanılarının belirlenmesi uygun cerrahi evrelemenin yapılabilmesi için oldukça önemlidir. Çalışmamızın amacı intraoperatif konsültasyon sonuçlarımızın doğruluk oranını saptamak ve hataya neden olabilecek tanı sorunlarını gözden geçirmektir.

GEREÇ VE YÖNTEM

Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda Aralık 2013-Temmuz 2018 tarihleri arasında intraoperatif konsültasyon ile tanı verilen 563 akciğer, plevra, mediastinel kitleler ve lenf nodüllerine ait frozen sonuçları retrospektif olarak incelendi. Frozen kesit tanıları parafin kesit tanıları ile karşılaştırıldı.

BULGULAR

Olguların 156?sı (%27,6) kadın, 407?si (%74.4) erkek idi. Yaş ortalaması 57,6 (3-90) olarak saptandı. Frozen kesit sonuçlarında tanısal doğruluk oranı %95,9 olarak tespit edildi. Yanlış tanı verilen 16 olgunun 6?sına (%1,06) yanlış pozitif, 10?una (%1,77) yanlış negatif sonuç verilmiş idi. Tümör tanısı verilip tip tayini yanlışlığı olan olguların sayısı 10 (%1.77) olup 7 (% 1,24) olguda tanı parafin kesitlere bırakılmıştı. Serimizde yanlış sonuç verilen 16 olgunun tekrar değerlendirmesinde yanlış tanı nedenlerinin makroskobik örnekleme hatası, teknik nedenler ve yorum hatasından meydana geldiğini tespit ettik.

SONUÇ

İntraoperatif mediastinel ve akciğer parankimal lezyonlarının patolojik değerlendirilmesi cerrahiye yön veren bir işlemdir. Yanlış tanı oranlarını en aza indirebilmek için örneklem sayısının yeterli olması ve teknik kaynaklı sorunların giderilmesi önemlidir.
Anahtar Kelimeler : İntraoperatif konsültasyon,akciğer,mediasten