Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PL051(641) - KOLOREKTAL KARSİNOMLARDA KRAS/NRAS MUTASYON DURUMUNUN KLİNİKOPATOLOJİK PARAMETRELER VE PROGNOZ İLE İLİŞKİSİ
Gastrointestinal Patoloji
Ayşe Mine Önenerk 1, Selvinaz Özkara 2, Fügen Vardar Aker 2
1 Karaman Devlet Hastanesi, Patoloji Bölümü
2 Haydarpaşa Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Bölümü
  ÖZET

AMAÇ: Kolorektal karsinomlar (KRK) tüm dünyada en sık görülen üçüncü malignitedir. Son yıllarda metastatik KRK?lerin hedefe yönelik tedavisinde önemli gelişmeler meydana gelmiştir. Çalışmamızda tedavi yanıtını etkilediği gösterilen KRAS/NRAS mutasyonları ile klinikopatolojik özelliklerin ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık.

GEREÇ VE YÖNTEM: Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi?nde 2008-2015 yılları arasında moleküler inceleme yapılmış ve cerrahi materyali bölümümüzde değerlendirilmiş onkoloji takibi bulunan KRK?li hastalar çalışmaya dâhil edildi. Yaş, cinsiyet, aile öyküsü, sigara kullanımı ve tümöre ait makroskopik/mikroskopik özellikler mutasyon durumları ile karşılaştırıldı.

BULGULAR: Toplam 110 hasta çalışmaya dâhil edildi. Olguların %64,5?i (n=71) erkek, %35,5?i (n=39) kadın ve ortalama yaşları 64,62±11,90 yıl olarak saptandı. KRAS mutasyon oranının %43,6, NRAS mutasyon oranının %10 olduğu görüldü. Yaş, cinsiyet, sigara kullanımı ve aile öyküsü ile mutasyon durumu arasında ilişki saptanmadı (p>0,05). Tümör lokalizasyonu, polip varlığı, polip tipi, multisentrisite, makroskopik tip, histolojik tip, TNM evresi, lenfovasküler, perinöral invazyon ile mutasyon durumu arasında ilişki görülmedi (p>0,05). Crohn benzeri reaksiyon, tümörü infiltre eden lenfositler, müsinöz morfoloji, taşlı yüzük hücreli komponent varlığı ile mutasyon durumu arasında ilişki bulunmazken, solid paternin sadece KRAS/NRAS wild tip olgularda bulunduğu görüldü (p=0,003). Metastatik organ ve metastaz süreleri ile mutasyon durumu arasında bağlantı görülmedi. KRAS mutasyonlu olgularda çoklu organ metastazının sık olduğu bulundu (p=0,032). Crohn benzeri reaksiyon varlığı durumunda hastalıksız sağkalımın daha iyi olduğu saptandı (p=0,054).

SONUÇ: Çalışmamızda KRAS mutasyonunun çoklu organ metastazı ile solid patern varlığının ise KRAS/NRAS wild tip mutasyon durumu ile ilişkili olduğu görüldü. Değerlendirilen diğer hasta ve tümör ilişkili parametrelerin mutasyon durumu ile ilişkili olmadığı bulundu.
Anahtar Kelimeler : kolorektal karsinom, KRAS, NRAS, tümör tomurcuklanması