Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PB075(771) - Çocukluk Çağı Hodgkin Lenfomalarında EBER Deneyimimiz
Pediatrik ve Perinatal Patoloji
Gülen Gül 1, Dilek İnce 2, Nur Olgun 2, Erdener Özer 3
1 Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Patoloji Bölümü
2 Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Pediatrik Onkoloji Bölümü
3 Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı
  Amaç

Çocukluk çağı lenfomaları arasında Hodgkin Lenfoma (HL) ikinci sıklıkta görülmektedir. Epstein-Barr Virus (EBV) ve HL ilişkisi yetişkinlere kıyasla daha yüksek oranda bildirilmektedir. Bu çalısmada çocukluk çağı HL olgularında in situ hibridizasyon yöntemi ile EBV deneyimimiz araştırılmıştır.

Gereç ve Yöntem

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıbbi Patoloji Bölümü'nde EBV RNA probu ile kromojenik in situ hibridizasyon yönteminin rutin kullanıma girdiği 2013 yılından günümüze kadar HL tanısı alan pediatrik olgulara ait raporlar retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü sınıflamasına göre alt tipler, yaş, cinsiyet, lokalizasyon ve EBER durumu her hasta için kayıt edilmiştir.

Bulgular

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıbbi Patoloji Bölümü?nde 2013-2017 yılları arasında tanı alan yirmi sekiz HL olgusu vardır. Bu hastaların yaşları 4 ve 18 arasında değişmektedir. 16?sı kız, 12?si erkektir. Olguların 15?i konsültasyon vakalarıdır. Yirmi sekiz HL olgusunun 22?sinde tanı anında kromojenik in situ hibridizasyon yöntemini ile EBV varlığı araştrılmıştır. Olguların %63,6?sı EBER pozitiftir.

Sonuç

Ülkemizde pediatrik yaş grubunda yapılan çalışmalarda EBV ve HL ilişkisi %50 ile %80 arasında değişen oranlarda bildirilmektedir. Çalışmamızda da ortalama olarak benzer değerler saptanmıştır. Sonuç olarak EBV ve HL ilişkisinin pediatrik olgularda patogenezdeki rolü, prognostik ve prediktif anlamının değerlendirilebileceği moleküler çalışmalara ihtiyaç vardır.
Anahtar Kelimeler : Hodgkin lenfoma, EBER, çocukluk çağı