Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS207(807 - Endoskopik Olarak Saptanan Mide Poliplerinin Demografik ve Histopatolojik Özelliklerinin Retrospektif Değerlendirilmesi
Gastrointestinal Patoloji
Hilal Balta 1, Ayla Yıldız 2
1 Aydın Devlet Hastanesi, Patoloji
2 Aydın Devlet Hastanesi, Gastroenteroloji
  AMAÇ

Mide polipleri, mide epitelinden ya da submukozadan köken alan ve lümene doğru çıkıntı yapan sesil ya da saplı lezyonlardır. Mide poliplerine endoskopide yaklaşık %2-6 oranında rastlanmaktadır. Gastrik polip tanısını doğrulamak için histopatolojik değerlendirme gerekir. Polipoid lezyonların, günümüzde pratik ve bütün subtipleri kapsayan sınıflamaları bulunmaktadır. Çalışmamızın amacı Aydın ve çevresinde endoskopiyle tespit edilen mide poliplerinin alt tipleri, histopatolojik özellikleri, lokalizasyonları, görülme yaş ve cinsiyetlerinin dağılımını araştırmak, analiz etmek ve bundan çıkan sonuçları literatür eşliğinde sunmaktır.

GEREÇ VE YÖNTEM

Çalışmaya 2014 Haziran -2018 Haziran ayları arasında Aydın Devlet Hastanesi patoloji bölümümüze ulaşan endoskopik olarak alınmış mide poliplerinden gönderilen 84 biyopsi örneği dahil edildi. Olguların yaş ve cinsiyet gibi demografik verileri; alt tip, boyut, intestinal metaplazi, helikobakter pylori, enflamasyon, aktivasyon, displazi, lenfoid agregat gibi histopatolojik bulguları raporlarından retrospektif olarak taranarak elde edildi.

BULGULAR

Çalışmaya dahil edilen olguların %73.80'i kadın, %26.19?u erkek olup, yaş ortalamaları 61.00±13.344 olarak saptandı. Olgular %72.61 (61) Hiperplastik polip, %21.42 (18) Fundik gland polibi, %2,38 İnflamatuar fibroid polip, 1?er tane de Adenomatöz polip, Foveolar hiperplazi ve mikst tip?ten (Hiperplastik polip/inflamatuar polip) oluşmaktaydı. Helikobakter pilori %33,3?ünde, intestinal metaplazi %19,0?unda, lenfoid agregat %4,8?inde, mononükleer enflamasyon %77,4?ünde, nötrofiller %17,9?unda izlendi. En sık lokalizasyon olarak da polipler korpus (23), fundus (22), antrum (21), kardia (10) arasında dağılmaktaydı. Poliplerin makroskobik boyutları ise 3 mm (30), 2 mm (23), 4 mm (19), 5 mm (7) şeklindeydi. En büyük boyut 3 cm ölçülerdeki inflamatuar fibroid polibe aitti.

SONUÇ

Çalışmamızda literatürle uyumlu olarak yetişkin yaş ortalaması ve kadın cinsiyet baskınlığı mevcuttur. Polipler endoskopik olarak kolayca tanınabilmekle birlikte, mide lümenine protrude olmuş her lezyonun histopatolojik olarak tanısı doğrulanmalıdır. Çalışmamızda en sık hiperplastik polipleri, fundik gland poliplerin takip etmesi ve lokalizasyonlarının dağılımını ( korpus, fundus ve antrum ) genel olarak literatürle uyumlu değerlendirdik.
Anahtar Kelimeler : Mide, polip, hiperplastik, fundik