Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS081(836 - Matrikal Diferansiyasyon Gösteren Bazal Hücreli Karsinom: Olgu Sunumu
Dermatopatoloji
Rukiye Şahin 1, Rukiye Güner 2, Hatice Reyhan Eğilmez 1, Feyza Ferakçağırgan 2, Ömer Fahrettin Göze 1
1 Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalı
2 Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı
  Giriş

Bazal hücreli karsinom (BCC) en yaygın görülen, klinik olarak yavaş gidişli olmasına rağmen vital organları etkilediğinde ölümcül olabilen klinik ve histopatolojik değişkenlik gösterebilen deri kanseridir. Bu çeşitlilik histopatolojik olarak da gözlemlenebilmektedir. Matrikal diferansiyasyon gösteren BCC oldukça nadir görülen bir varyanttır. Bu varyantta tipik BCC?de görülen folliküler germinatif hücrelerden farklılaşan, periferik palizadlanma ve retraksiyon artefaktı gösteren tümör adacıkları yanısıra; pilomatriksoma ve pilomatriks karsinomaya özgü gölge hücreleri eşlik etmektedir.

Olgu Sunumu

Bir yıldır sol kulak heliksinde lezyon şikâyeti ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalına başvuran 58 yaşında erkek hastadan 1,5 cm boyutunda noduler özellikte tanımlanan lezyondan alınan insizyonel biyopsi Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalına gönderiliyor. Makroskopik olarak; bir yüzünde deri bulunan ve tamamı lezyondan oluşan 0,6X0,3X0,2 cm boyutunda gri beyaz doku parçası idi. Mikroskopik olarak bir alanda; dermiste lokalize uniform, oval nükleuslu ve dar sitoplazmalı bazofilik hücrelerden oluşan nodüler kitleler izlendi. Bazı alanlarda periferik palizadlanma ve peritümoral yarıklanma görüldü. Ayrıca bu tümoral adacıklara eşlik eden nükleuslarını kaybetmiş, hücre sınırı belirgin, eozonofilik gölge hücrelerden oluşan matrikal diferansiyasyon alanları saptandı.

Sonuç

Matrikal diferansiyasyon gösteren bazal hücreli karsinom nadir olmakla birlikte pilomatriksoma ile ayırıcı tanısı yapılması gereken bir tümör olduğu kanısına varıldı.
Anahtar Kelimeler : Bazal hücreli karsinom, matrikal diferansiyasyon, pilomatriksoma