Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS550(855 - Pankreas kitlelerinde EUS-eşliğinde ince iğne aspirasyon sitolojilerinin raporlanması
Sitopatoloji
Selin Kestel Kayık 1, F. Pınar Uyar Göçün 1
1 Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Ad
  Amaç

Endoskopik ultrasonografi (EUS) eşliğinde ince iğne aspirasyon sitolojisi (İİAS) pankreas lezyonlarında maligniteyi doğrulamak ya da dışlamak için en çok tercih edilen ve en az invaziv yöntemdir. Bu çalışmanın amacı, pankreas kitlelerinde EUS-İİAS yönteminin tanısal doğruluğunu ve tanılarımızın önerilen standart raporlama sistemine uygunluğunu incelemektir.

Gereç ve Yöntem

2013-2018 yılları arasında EUS eşliğinde İİAS yapılan, demografik verilerine ulaşılabilen 183 olgu retrospektif olarak incelendi. Sitopatolojik tanılar; Paponicolaou sitopatoloji grubunun pankreatobilier sitoloji için önerdiği standart terminoloji ve sınıflandırma sistemine (2014) göre yeniden gruplandı. Ulaşılabilen olgularda histopatolojik tanı, sitopatolojik tanı ile karşılaştırıldı.

Bulgular

183 olgunun 80?i kadın, 103?ü erkekti (K/E: 1/1,28). Yaş ortalaması 60,74 (25-93) idi. Olgular tanısal olmayan, malignite ?negatif?, ?şüpheli?, ?pozitif? ve ?lütfen tarif ve yorumu okuyunuz? şeklinde raporlanmıştı. Ayrıca solid psödopapiller neoplazi, hepatoselüler karsinom metastazı gibi spesifik tanılar da mevcuttu. Olgular önerilen standart raporlama sistemine göre yeniden gruplandı.

32 (%17,4) olgu ?pozitif/malign?, 20 (%10,9) olgu malignite açısından ?şüpheli?, 16 (%8,7) olgu ?neoplastik diğer?, 2 (%1) olgu ?neoplastik benign?, 3 (%1,6) olgu ?atipik?, 60 (%32,7) olgu ?malignite açısından negatif?, 45 (%24,5) olgu ?tanısal olmayan? kategorisinde idi. 5 olgu mevcut sınıflama içerisinde gruplandırılamadı.

31 olgunun histopatolojik tanısına ulaşıldı. Sitolojik olarak ?malign? kategorisinde olan 5 olgu , ?şüpheli? kategorisinde olan 2 olgu, ?neoplastik diğer? kategorisinde olan 7 olgunun 4?ü , sitolojik olarak ?negatif? kategorisinde olan 8 olgunun 5?i kendi tanı kategorisi ile uyumlu histopatolojik tanı almıştı. Sitolojik olarak ?tanısal olmayan? ve histopatolojik tanısına ulaşılabilen 9 olgunun 4?ü ?malign?, 1?i ?neoplastik diğer?, 4?ü ?malignite açısından negatif? kategorileri ile uyumlu histopatolojik tanı almıştı.

Sonuç

Mevcut çalışma EUS-İİAS?nin pankreas kitlelerini tanısal olarak sınıflandırmada oldukça etkin olduğunu göstermektedir. Önerilen standart raporlama sisteminde gruplandırılamayan, düşük dereceli neoplaziler ve reaktif durumların ayrımının yapılamadığı olgular göz önüne alındığında ?neoplazi açısından şüpheli? kategorisinin standart raporlama sistemine eklenmesi önerilebilir.
Anahtar Kelimeler : EUS, pankreas, İİAB