Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS005(864 - Dış kulak yolunun pilonidal sinüsü: olgu sunumu
Baş ve Boyun Patolojisi
Pembe Oltulu 1, Uğur Gülper 1, Fahriye Kılınç 1, Mehmet Akif Eryılmaz 2, Nazlı Türk 1, Lema Tavlı 1
1 Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi, Patoloji Abd,konya
2 Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Abd,konya
  Giriş:

Pilonidal sinüs (PS); cilt yüzeyine açılan, kıl dolu lezyondur. 20-40 yaş civarı erkeklerde ve özellikle şöforler gibi bazı meslek gruplarında daha sık görülmesi, hastalığın gelişiminde hormonal predispozisyon, kıl yoğunluğu ve lokal mikrotravma gibi faktörlerin etkisini desteklemektedir. Yıllık insidansı yaklaşık 26/100.000?dir. En sık Sakrokoksigeal bölgede görülür. Vücudun; parmaklar arası, karın, saçlı deri, boyun, penis, kasık, aksilla gibi bazı bölgelerinde de nadiren görülebilir. Dış kulak lokalizasyonu oldukça nadir olup literatürde sadece birkaç olgu bildirilmiştir.

Olgu:

83 yaşındki erkek hasta Kulak Burun Boğaz Polikliniğine kulakta şişlik sebebiyle başvurdu. Dış kulakta polip benzeri kitle tespit edilen hastaya eksizyon yapıldı. Materyal patoloji laboratuarına polip? ön tanısıyla gönderildi. Materyalin makroskopik incelemesinde 2 adet büyüğü 0,8x0,2x0,2 cm küçüğü 0,2x0,2x0,2 cm ölçülerinde kirli sarı renkli orta sertlikte doku parçası tespit edildi. Mikroskopik olarak yaygın granülasyon dokusu, histiyositler, dev hücreler, kıl kesitleri, kolesterol yarıkları ve kalsifikasyon sahaları izlendi. Olgu dış kulak yolunun pilonidal sinüsü olarak raporlandı.

Sonuç:

PS, yıllarca asemptomatik kalabilir. Sekonder enfeksiyon ve apse gelişimi PS?ü semptomatik hale getirir. Tedavi sonrası nüksler ve oldukça nadiren skuamöz hücreli karsinom gelişebilir. Histopatolojik olarak çok katlı yassı epitel kalıntıları, granulasyon dokusu ve kıl kesitleri izlenebilir. Kıl kesitlerinin gözlenmediği vakalar da mevcuttur. Tedavisi cerrahidir.Dış kulak yolu pilonidal sinüsü oldukça nadirdir ve bildiğimiz kadarıyla olgumuz literatürdeki ikinci vakadır. Kıl mevcut olmayan vakalarda tanı koymak oldukça zordur.

Bu nadir olgu; Kıl ve granulasyon dokusu içeren dış kulak yolu lezyonlarında dış kulak yolu PS?ünün akılda bulundurulması amacıyla sunuldu.
Anahtar Kelimeler : Pilonidal sinüs, kulak, dış kulak yolu