Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS088(868 - Agresif Digital Papiller Adenokarsinom; Olgu sunumu
Dermatopatoloji
Seyhan Özakkoyunlu Hasçiçek 1, Deniz Tunçel 1, Ahu Gülçin Sarı 1, Fevziye Kabukcuoğlu 1
1 Sağlıl Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Kliniği
  GİRİŞ: Ekrin bezlerden gelişen derinin nadir görülen bir malignitesidir. Sıklıkla el ve ayak parmaklarında gelişir. Agresif seyirli, lokal invazyon gösteren tümörde rekürrens %47, uzak metastaz %41.2 olarak bildirilmiştir. En sık akciğere metastaz yapar. Erkeklerde özellikle 6. ve 8. dekatta daha sık rastlanılır.

OLGU: Sağ el 2. parmak distal falanksta şişlik ile başvuran 52 yaşındaki erkek hastanın magnetik rezonans görüntülemesinde 2.5cm çaplı destrüktif ilerleyen kistik komponent içeren solid lezyon tanımlandı. Piyojenik granülom ön tanısı ile biyopsi uygulanan hasta dış merkezde ?adenokarsinom? olarak raporlandı. Distal 2 falanks amputasyonu uygulanan hastada makroskopik incelemede 2.5x1.3x1cm boyutunda kemiği destrükte eden lobüle konturlu lezyon görüldü. Mikroskopik incelemede multinodüler gelişim paterni gösteren lezyonda kistik boşluklar içerisinde papiller projeksiyonlar görüldü.Papilla stromalarında ve solid alanlarda çift sıralı eozinofilik sitoplazmalı, veziküler nükleuslu kolumnar epitel hücrelerinin döşediği tübül yapıları mevcuttu. Tümör hücreleri sitokeratin 7 ve S100 ile boyanma gösterirken monoklonal CEA ile luminal boyanma saptandı. Olgu ?agresif digital papiller adenokarsinom? olarak raporlandı.

SONUÇ: Klinikte bulgu vermeden yavaş büyüyen kitleler oluşturması sebebiyle geç veya yanlış tanılarla sonuçlanabilen bu lezyon nadir görülen fakat hayatı tehdit eden bir malignitedir. Öncelikte meme, akciğer karsinomlarının metastazları dışlanarak apokrin adenokarsinom, adenoid kistik karsinom ve müsinöz ekrin karsinomdan ayrılarak tanı alan lezyonda geniş eksizyon ve klinik takip önerilmektedir.
Anahtar Kelimeler : Adenokarsinom, digital, rekürrens