Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS334(888 - Nöroendokrin diferansiasyon alanları içeren malign mikst müllerien tümör
Jinekopatoloji
Saadet Alan 1, Ayşe Nur Akatlı 1, Ebru İnci Coşkun 2
1 İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Ad.
2 İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Ad.
  GİRİŞ

Karsinosarkomlar (Malign Mikst Müllerien Tümörleri veya MMMT) kadın genital sistemden köken alan hem malign epitelyal, hem de malign mezenkimal bileşenler içeren nadir tümörlerdir. Tüm jinekolojik neoplazmların % 5'in den azını oluştururlar. Çoğu zaman postmenapozal hastalarda uterusta geniş, yumuşak, polipoid kitle şelinde görülürler ve agresif klinik seyir gösterirler.

OLGU

Olgumuz 76 yaşında kadın post menapozal kanama ile başvurdu. Abdominal ultrasonografisinde uterin duvar kalınlığının 10 mm?di. Uterin küretaj uygulandı. Makroskopik olarak; 6cc hacminde kanamalı küretaj materyali örneklendi. Mikroskopik incelemede geniş tümör nekroz alanları komşuluğunda glandüler, papiller alanlar ( yüksek dereceli endometrioid, seröz karsinom alanları ) yanısıra solid tabakalar tarzında dar sitoplazmalı, hiperkromatik oval nükleuslu, tuz-biber görünümünde kromatin paternli hücrelerden oluşan epitelial alanlar görüldü. Malign stromal komponentte homolog tipte farklılaşma izlendi. Spindle hücrelerden oluşan stromada fibrosarkom ve düz kas belirteçleri ile boyanma gösteren leiomyosarkom farklılaşma alanları mevcuttu. İmmünohistokimyasal incelemede epitelial alanlarda sinaptofizin, kromogranin, CD56 ile fokal boyanma görüldü. Histopatolojik bulgular ile olguya nöroendokrin farklılaşma alanları içeren malign mikst mullerien tümör tanısı verildi. Olgu nadir görülen MMMT?lerde nöroendokrin farklılaşmanın farkındalığı açısından sunulmaya değer görüldü.

SONUÇ

Karsinosarkomda hem epitel hem mezenkimal elemanlar maligndir. Çoğunlukla epitelyal ve mezenkimal elemanlar arasında keskin bir sınırlama vardır. En sık epitelyal bileşenler; endometrioid ve seröz karsinomdur. Diğer epitelyal bileşenler skuamöz hücreli karsinom, müsinöz karsinom, berrak hücreli karsinom veya undifferansiye karsinom olabilir. Sonuç olarak; MMMT?ler nadir görülmektedir. Bu tümörlerde nöroendokrin farklılaşma belirgin agresif seyire neden olacağından mutlaka histopatolojik tanıda bildirilmelidir.
Anahtar Kelimeler : malign mikst müllerien tümör, nöroendokrin farklılaşma