Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS268(908 - Primer renal lenfoma: Olgu sunumu
Hematopatoloji
Elif Turan 1, Mustafa Emre Ercin 1
1 Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı
  Giriş:

Primer renal lenfoma oldukça nadir rastlanılan ve agresif seyirli bir hastalık olup literatürde şimdiye kadar bildirilen yaklaşık 75 vaka mevcuttur.

Olgu:

62 yaşında kadın hastaya bel ağrısı nedeniyle başvurduğu hastanemizde yapılan tetkiklerinde bilateral böbrek üst pol yerleşimli 10?ar cm çaplı kitleler saptanması üzerine sağ nefrektomi operasyonu yapılmıştır. Makroskopik olarak renal parankim, pelvis ve perinefrik yağlı dokuda yerleşmiş, 9,3x7,5 cm boyutlu, içerisinde nekrotik alanlar barındıran tümöral lezyon izlenmiştir. Histopatolojik olarak geniş alanlarda nekroz içeren, büyük boyutlu çekirdeklere sahip aktive B hücre immünfenotipinde hücrelerden oluşan neoplazm görülmüştür. Hastada böbrek dışı ilave odak veya lenfadenopati saptanmaması nedeniyle olgu bilateral primer renal lenfoma olarak değerlendirilmiştir.

Sonuç:

Sistemik lenfomanın böbrek tutulumu sık görülmesine rağmen primer renal lenfoma oldukça nadirdir. Erişkinlerde genelde tek taraflı olmakla birlikte bilateral tutulum çocuklarda bildirilmiştir. Sıklıkla non Hodgkin lenfoma olarak karşımıza çıkmaktadır. Sağkalım diğer diffüz büyük B hücreli lenfomalarla kıyaslandığında oldukça düşüktür. Vakamızda karşılaştığımız gibi beklenmedik yerleşim, renal hücreli karsinom veya sürrenal bez kaynaklı kitleler ile karışmasına ve agresif cerrahi yaklaşımlara yol açabilmektedir.
Anahtar Kelimeler : Renal, Lenfoma, B hücreli