Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS270(910 - Monositoid varyant mantle hücreli lenfoma: olgu sunumu
Hematopatoloji
Ayse Nur Ihvan 1, Itır Ebru Zemheri 1
1 Ümraniye Eğitim Ve Araştırma Hastanesi-patoloji Kliniği
  Mantle hücreli lenfoma (MHL), tüm non-hodgkin lenfomaların %5?ini oluşturan agresif gidişli lenfomadır. Histopatolojik olarak siklinD1 over ekspresyonu ve tipik morfolojisiyle (genellikle mantle zonda küçük-orta lenfoid hücrelerden monoton bir popülasyon oluşturan, koyu çekirdekli, kapalı kromatinli, düzensiz nükleer membranlı, dar stoplazmalı) ile tanı konur. Nadir de olsa değişik morfolojik alt tipleri tanımlanmıştır; monositoid (marginal zon benzeri), blastoid, pleomorfik, small cell tip.

Olgu; 56 yaşında erkek hasta olup; son 3 ayda 5 kilo kaybı, ateş ve gece terlemesi tariflemektedir. Boyunda, aksiller ve inguinal bölgede ele gelen lenfadenopatiler mevcuttur. Olguya ait inguinal bölge tru-cut biyopside; diffüz gelişim gösteren, yuvarlak çekirdekli, düzgün nükleer membranlı, kondanse kromatinli, küçük nükleollü, şeffaf geniş stoplazmalı monositoid benzeri karakterde küçük-orta boyutlu atipik lenfoid hücreler izlenmektedir. Bu hücreler immünhistokimya ile CD20 pozitif(+), CD5 pozitif(+), siklinD1 pozitif(+), bcl-2 pozitif(+), CD43 pozitif(+) ekspresyon göstermektedir. Monositoid morfoloji nedeniyle hairy cell lösemi ve marjinal zon lenfoma ayırıcı tanıya alınmıştır. Hairy cell lösemi için yapılan immünhistokimyasal incelemede; Annexin ile negatif (-), TRAP ile pozitif (+) ekspresyon izlenirken, Real-Time PCR testinde BRAF geninde DNA mutasyonu izlenmemiştir.

MHL, siklinD1 pozitif(+) ekspresyon gösteren değişik morfolojilerde heterojen bir gruptur. Monositoid varyant nadir olarak izlenmekte olup; morfolojik olarak geniş bir ayırıcı tanı gerektirmektedir. Biz nadir olgumuzu sunduk.
Anahtar Kelimeler : mantle cell lenfoma, monositoid varyant, siklinD1 pozitif(+)