Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS138(922 - Paratiroid lipoadenomu : Dijital tüm yüzey görüntüleme ile değerlendirme
Endokrin Patoloji
Aylin Yazgan 1, Oya Topaloğlu 2, Bekir Çakır 2
1 T.c. Sağlık Bakanlığı Ankara Atatürk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Patoloji
2 Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi , Endokrin Ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı
  GİRİŞ

Paratiroid lipoadenomu hiperparatiroidizmin nadir görülen nedenlerinden biri olan, benign bir neoplazidir. Hamartom olarak da adlandırılır. Büyük boyutlara ulaşabilen bu lezyonların ultrasonografik (USG) olarak atipik özellikler göstermeleri nedeni ile preoperatif tanınmaları da güçtür.

OLGU

Hiperparatiroidizm bulguları nedeniyle klinikte değerlendirilen olguda ultrasononografik olarak atipik özellikler görülmesi nedeniyle paratiroid adenomu ? karsinomu ? ön tanıları ile operasyon kararı alınmıştır. 42 yaşındaki erkek hastada frozen değerlendirilmeye gönderilen doku 7 gram ağırlıkta ,5x2x1,3 cm ölçülerinde, kapsüllü görünümde, kesitinde açık kahverenkli, nodüler görünümdeydi. Lezyon % 50 den fazla oranda matür lipositler yanısıra chef hücrelerden meydana gelmekteydi. İnce bir fibröz kapsüle sahip lezyonda kapsülün kalınlaştığı bir alanda kapsülde neoplastik hücrelerin varlığı dikkati çekmekteydi. Yer yer chef hücrelerde pleomofizm dikkati çekmekteydi. Nekroz ya da kalın fibrotik bant mevcut değildi. Vasküler ve kapsüler invazyon yoktu. Mitoz izlenmedi. Ki-67 proliferasyon indeksi % 1 ?in altındaydı. Parathormon ve kromogranin A ile chef hücrelerde pozitif boyanma izlenmekteydi. Lezyon lamları yüksek büyütmede taranıp dijital tüm yüzey görüntü hale getirildi. Bu fotoğraf, bir arayüz yardımı ile açılıp incelendi. Olgunun USG görüntüsü ile taranan slayt görüntüsü Argenit üretici firmasının yazılımı ile eşleştirildi. Hiperekojen alanların matür yağ doku alanları ile eşleştiği izlendi. Olgunun klinik olarak takip sürecinde nüksü yoktu.

SONUÇ

USG de klasik olarak hipekoik ekojenite verdiği kabul edilen paratiroid adenomlarında izlenen hiperekojenitenin bir nedeninin yağ dokusundan zengin hamartomatöz paratiroid lipoadenomları olabileceği görülmektedir. Dijital görüntüleme ile değerlendirilen slaytlarda radyolojik görüntüleme ile birebir karşılaştırma mümkün olmaktadır.
Anahtar Kelimeler : paratiroid , lipoadenoma