Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS218(943 - Anorektal Lenfanjiom Olgusu
Gastrointestinal Patoloji
Meryem İlkay Eren Karanis 1, Esra Yılmaz 1, Tuğba Günler 1, Yaşar Ünlü 1, İlknur Küçükosmanoğlu 1, Alpaslan Şahin 2
1 Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniği
2 Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği
  GİRİŞ:

Lenfanjiomlar, dilate lenfatiklerden oluşan benign vasküler lezyonlardır. Lenfanjiomların çoğu lenfatik sistemin gelişimsel veya konjenital malformasyonları olarak kabul edilir, gerçek tümör olarak kabul edilmezler. Malign transformasyon bildirilmemiştir. Çocuklarda sıktır. En çok baş ve boyun bölgesinde görülür.

OLGU:

59 yaşında kadın hasta defekasyon sonrası ele gelen kitle şikayeti ile genel cerrahi kliniğine başvurdu. Yapılan fizik muayenesinde anorektal bölgede, saplı kitle tespit edildi ve lokal anestezi ile kitle eksize edildi. Makroskopik incelemede; 1,3 cm uzunluğunda, 0,5 cm çapında sap yapısı bulunduran, 5,5x4x3,5 cm boyutlarında cilt ile kaplı polipoid görünümde, yumuşak kıvamda kitle izlendi. Kesit yapılarak incelendiğinde kesit yüzü pembe-beyaz renkte idi, yer yer 0,1-0,2 cm çapında kistik alanlar izlendi. Mikroskopik incelemede keratinize çok katlı yassı epitel ile kaplı kitlesel lezyonun gevşek ödemli stroma içinde çok sayıda, değişik çaplarda, ince duvarlı, dilate lenfatiklerden oluştuğu görüldü. İmmünhistokimyasal D2-40 ile lenfatiklerde immünreaksiyon saptandı.

Olgu ??lenfanjiom?? olarak raporlandı.

SONUÇ:

Lenfanjiomlar sıklıkla çocukluk çağında görülürler. %90?ı doğum sırasında vardır veya yaşamın ilk iki yılında ortaya çıkar. Erkeklerde biraz daha faladır. En çok baş ve boyun bölgesinde görülürler, ancak aksilla, abdomen ve iç organlarda da izlenebilirler. Abdominal kitleler, şişkinlik, palpasyonda ele gelen kitle, obstrüksiyon, volvulus veya infarktüse neden olabilir. Yavaş büyüyen, yumuşak kitlelerdir. Lenfanjiomların prognozu çok iyidir ancak mediasten, akciğer veya diğer iç organları tutan lenfanjiomatozisler ölümcül olabilir. Tedavisinde cerrahi eksizyon veya lezyon içine sklerozan madde enjeksiyonu yer alır. Total eksize edilmeyen olgularda rekürrens sıktır.
Anahtar Kelimeler : Lenfanjiom, anorektal lenfanjiom