Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS288(953 - Pankreatik Adenoskuamöz Karsinom : Nadir Bir Olgu Sunumu
Hepatobilier ve Pankreas Patoloji
Hatice Seneldir 1, Gözde Kır 1, Ayşe Nur Toksöz Yıldırım 1, Fatih Büyüker 2, Orhan Alimoğlu 2
1 İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Patoloji Kliniği
2 İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği
  GİRİŞ: Adenoskuamöz karsinomlar belirgin olarak hem duktal hem de skuamoid diferansiasyon gösteren malign epitelyal tümörlerdir. Bu tümörler ekzokrin pankreas malignitelerinin yaklaşık %1-4?ünü oluşturmaktadır.

OLGU: 72 yaşındaki erkek hasta yaklaşık iki aydır devam eden karın ağrısı ve kilo kaybı nedeniyle Genel Cerrahi Kliniğimize başvurmuştur. Yapılan tetkiklerde Ca-19.9 yüksekliği ve BT görüntülemesinde pankreas korpus orta düzeyde 41x34 mm ölçülerinde kistik yer kaplayıcı lezyon saptanmıştır. Olguya subtotal pankreatektomi+splenektomi+jejenum wedge rezeksiyon+karaciğer metastazektomi uygulanmıştır. Makroskopik incelemede pankreasın kesitinde 5x3.8x3 cm boyutlarında wirsung kanalı ile devamlılık gösteren ortasında 2 cm çapında kistik açıklık ve nekrotik alan izlenen tümöral lezyon mevcuttu. Mikroskopik incelemede belirgin derecede hem skuamoid hem de duktal diferansiasyon gösteren orta-az derecede diferansiye tümöral infiltrasyon izlendi. Uygulanan immünohistokimyasal incelemelerde duktal komponentte CK7 ekspresyonu, skuamoid komponentte p63 ekspresyonu saptanmıştır.

SONUÇ: Adenoskuamöz karsinomlar ekzokrin pankreasın nadir görülen ancak duktal adenokarsinomlara göre daha agresif gidişli tümörleridir. Olgu nadir görülmesi nedeniyle sunulmuştur.
Anahtar Kelimeler : Pankreas, adenoskuamöz, karsinom