Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PL048(980) - Ülseratif Kolit Hastalarında doku Ghrelin Düzeylerinin Aktivite Üzerine etkisi ( Kontrollü Klinik İnceleme)
Gastrointestinal Patoloji
Memduh Şahin 1
1 Şişli Etfal Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği, İstanbul
  Amaç:Yapılan bazı çalışmalarda kan Ghrelin Düzeyinin kolit aktivitesi ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlarda yola çıkılarak Ülseratif Kolit Hastalarının klinik seyrinde kolon dokusunda yer alan Ghrelin (GR) miktarının önemini tepit etmek ve kolonik Ghrelin düzeyinin sağlıklı kontrol hastalarına göre olan farklılığını tespit etmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma 61 ÜK (%80,3), 15 (%19.7) sağlıklı kontrol hastası ile 2013 ve 2016 yılları arasında Mersin Devlet Hastanesi Gastroenteroloji Kliniğine başburan bireylerle yürütülmüştür. ÜK hastalarının 29 (%46,5) tanesi erkek ve 32 (%53,5) tanesi kadın bireylerden oluşmuştur. Bağırsak biyopsi örnekleri 24 saat süreyle% 10 formalin tamponlu olarak sabitlenmiştir. Dokuların immünohistokimyasal boyaması streptavidin-biyotin-peroksidaz kompleksi yöntemi (Thermo Fisher Scientific, ABD) kullanılarak yapıldı. Parafine gömülü numuneler 4 um kalınlığında bölümlere ayrıldı, deparafinize edildi ve dehidre edildi. Negatif kontroller, aynı şekilde birincil antikor olmadan tedavi edildi.Ghrelin doku boyanmasının yarı niceliksel değerlendirmesi, hücrelerin x 400 büyütmede 10 alan mukoza mikroskobu altında sayılmasıyla gerçekleştirildi. Bağırsak mukozasında koyu kahverengi boya hücreleri olan Ghrelin pozitif Hücre'ler (GPC) sayıldı. On mukoza alanı sayıldı ve GPC'lerin ortalaması kaydedildi.

Bulgular: ÜK hastalarının 33 (%37,7) tanesi GR ile pozitif 38 tanesi GR (%62.3) ile negatif boyanma göstermiştir. Kontrol grununda 6 (%40) hastada GR ile pozitif boyanma gözlenirken geriye kalan 9 (%60) hastada boyanma izlenememiştir. Gruplar arasında istatistiksel farklılık gözlenemedi (p:0,87). ÜK grubunda 8 vaka 1+,6 tanesinde 2+,6 tanesinde 3+, 1 tanesinde 6, 1 tanesinde 8 ve 1 tanesinde 15 hücrede pozitif boyanma gözlenmiştir. Kontrol grubunda ise 5 hücrede 1 + ve 1 örnekte 2+ boyanma adedi tespit edilmiştir. Kontrol grubunda 3 ve üzeri boyanma gözlenmemiştir. Sadece ÜK grubu incelendiğinde cinsiyetler arasında boyanıp boyanmamaları arasında farklılık gözlenememiştir.

Sonuç: İstatistiksel olarak anlamlı olmasa da ÜK hastalarında Kontrol hastalarına göre Ghrelin boyanma miktarı daha fazla bulunmuştıur. Doku Ghrelin Düzeylerinin ÜK hastalarında daha geniş seriler ile ortaya konması gereklidir.
Anahtar Kelimeler : Ghrelin, Ülseratif Kolit , Doku Boyanması