Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PL068(984) - PAP Smear'deki Atipik Glandular Hücrelerin Sitomorfolojik olarak değerlendirilmesi ve Doku Tanısı ile Karşılaştırılması
Sitopatoloji
Ayşegül Yücel Polat 1, Merih Tepeoğlu 1, Müzeyyen Zeyneb Tunca 1, Ebru Şebnem Ayva 1, Özlem Özen 1, Ali Ayhan 2
1 Başkent Üniversitesi Hastanesi Patoloji Anabilim Dalı
2 Başkent Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı
  AMAÇ

Atipik glandular hücreler PAP smear?lerde çok nadir olarak görülmelerine rağmen bu hücreler çok önemli tümör tiplerinin erken teşhisinde ve hasta yönetiminin sağlanmasında önemli rol oynamaktadır. Çalışmanın amacı; Pap smear?lerdeki atipik glandular hücrelerin oranını ve önemini ortaya çıkarmaktır.

GEREÇ VE YÖNTEM

Başkent Üniversitesi Hastanesi Patoloji Anabilim Dalı arşivinde bulunan Mayıs 2011-Temmuz 2018 tarihleri arasında ?atipik glandular hücre? tanısı almış smearler belirlendi ve biyopsi sonuçlarından bağımsız olarak tekrar tarandı. Pap smearlerdeki atipik glandular hücrelerin sitolojik özellikleri belirlendi ve sitoloji sonuçları ile biyopsi sonuçları arasındaki korelasyon değerlendirildi.

BULGULAR

87536 PAP Smear arasından 255 vaka (%0.29) atipik glandular hücre olarak tanı almıştır. Ancak bu olgulardan biyopsisi olan 200 tanesi çalışmaya dahil edildi. Hasta yaşı ortalaması 54?dür. 200 olgudan 81 tanesi AGC-NOS, 51 tanesi AGC-Neoplazi lehine, 68 tanesi ise Adenokarsinom olarak tanı aldı. Bu olgulara ait biyopsi sonuçları incelendiğinde 151 (%75.5) tane malign, 49 (%24.5) tane ise benign patoloji saptandı. Malign patolojilerden 36 (%18) tanesinin serviks, 112 (%56) tanesinin endometriyum, 44 (%22) tanesinin over ve 8 (%4) tanesinin ise metastatik karsinom kökenli olduğu belirlendi. Smearlerdeki atipik hücrelerin yapısal özelliklerine bakıldığında ise polarite kaybının, nükleer üstüste binmenin, papiller ve/veya 3 boyutlu düşüş paterninin, nükleer irregülerite ve nükleer ?feathering? in malignansileri belirlemede istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü (p<0.05).

SONUÇ

Yapılan çalışma sonucunda , PAP smearlerdeki atipik glandular hücrelerin büyük bir olasılıkla( %75.5) malign patolojilere ait olduğu ve bu malignitelerin saptanmasında önemli rol oynadığı gözlenmiştir. Histolojik olarak benign ve malign olguların ayırımında da atipik glandular hücrelerin yapısal özelliklerinin bu hücrelerin nükleer özelliklerine göre daha anlamlı olduğu saptanmıştır.
Anahtar Kelimeler : PAP Smear, Atipik Glandular Hücreler