Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PB060(986) - IgG4 ilişkili sklerozan mezenterit: mezenterik kitlesel lezyonların ayrıcı tanısında nadir bir hastalık
Gastrointestinal Patoloji
Merve Aydemir 1, Ebru Zemheri 1, Fikret Ezberci 2
1 Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim Ve Araştırma Hastanesi; Tıbbi Patoloji
2 Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim Ve Araştırma Hastanesi; Genel Cerrahi
  GİRİŞ

Sklerozan mezenterit primer olarak ince barsak mezenterini tutan, mikroskopik olarak kronik inflamasyon ve fibrozis izlenen nadir bir hastalıktır. Son zamanlarda sklerozan mezenteritin IgG4 ilişkili hastalık ile yakından ilişkili olduğu bildirilmiştir.

OLGU

Ankilozan spondilit tanılı 39 yaşındaki erkek hasta karın ağrısı şikayeti ile başvurdu. Tüm abdomen bilgisayarlı tomografi incelemesinde sağ parakolik alanda lokalize, mezenterik yağ planlarında izlenen yaklaşık 4 cm çapında düzensiz konturlu, solid kitle izlendi. Mezenkimal tümör ön tanısıyla hastaya sağ hemikolektomi operasyonu yapıldı. Makroskopik olarak ileoçekal bölgede serozal yüzde 3x2x2 cm ölçülerinde kirli beyaz renkli, düzensiz sınırlı sert kitle izlendi. Kitlenin barsak mukozası ile ilişkisi bulunmamakta olup perikolik yağlı dokuda yerleşmekteydi. Mikroskopik olarak mezenterik yağlı dokuda belirgin fibrozisin eşlik ettiği lenfoid foliküller, belirgin derecede artmış plazma hücreleri, obliteratif flebit bulguları ve dağınık multinükleer dev hücreler mevcuttu. Seçilen bir alanda IgG4 pozitif hücreler 70/BBA izlenmiş olup bu alanda IgG4 pozitif/IgG pozitif hücre oranı %50?den fazla idi. Hastanın serum IgG4 düzeyi yüksek olup olgu IgG4 ilişkili sklerozan mezenterit olarak yorumlandı.

SONUÇ

IgG4 ilişkili sklerozan mezenterit benign, kendi kendini sınırlayan nadir bir antitedir ancak radyolojik olarak yanlış tanı konulabilen malign durumları dışlamak için patolojik tanı önemlidir. Histolojik inceleme olmaksızın IgG4 ilişkili sklerozan mezenteritin kesin tanısı güçtür, mezenterik kitlesel lezyonların ayırıcı tanısında IgG4 ilişkili hastalıklar bulunmalıdır.
Anahtar Kelimeler : sklerozan mezenterit, IgG4 ilişkili hastalık, mezenterik kitlesel lezyonlar