Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS393(994 - KEMİK İLİĞİ METASTAZI İLE GİDEN HUMERUSTA LOKALİZE PRİMER KEMİK ANJİOSARKOMU; OLGU SUNUMU
Kemik ve Yumuşak Doku Patolojisi
Ayşe Nur Toksöz Yıldırım 1, Gülçin Başdemir 2, Korhan Özkan 3, Tuçe Söylemez 1
1 Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Patoloji Bölümü
2 Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Bölümü
3 Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Ortopedi Kliniği
  GİRİŞ

Anjiosarkom tümöral hücrelerin endotelyal diferansiyasyonuyla karakterize malign mezenkimal tümördür. Primer kemik sarkomları arasında anjiosarkom %1?den az görülmektedir. En sık erkeklerde orta-ileri yaşta izlenmektedir. Uzun kemikleri tutma eğiliminde olup, multifokal tutulum sıktır. Sık local rekürrens ve uzak metastaz yapma eğilimindedir. Biz de kemik iliği metastazı ile giden primer kemik anjiosarkomu olgusunu sunmak istedik.

OLGU

54 yaşında kadın hasta sağ humerusta ağrı ve patolojik fraktür ile kliniğe başvurmuştur. PET/CT? de sağ humerus proksimalinde, torakal vertebral kolonda, pelvis kemiklerinde sağ ve sol femur proksimalinde daha çok kemik iliğinde yaygın heterojen karakterde hipermetabolizma gösteren lezyonlar izlenmiştir. Femurdan alınan kemik iliği biyopsisinde ve humerustan alınan küretaj materyalinde benzer histomorfolojik görünüm izlenmiştir. Mikroskopik incelemede eozinofilik sitoplazmalı, iri nukleuslu belirgin nükleolleri izlenen yuvarlak-poligonal atipik endotelyal hücrelerle döşeli anastomozlaşan vasküler yapıda tümöral oluşum izlenmiştir. İmmünhistokimyasal incelemede tümör hücrelerinde CD31, CD34, FLI-1 ve D240 ile pozitif boyanma görülmüş olup sitokeratin ve EMA ile boyanma görülmemiştir. Bu bulgularla tümörün vasküler orjinli olduğu kanaatine varılıp kemiğin primer anjiosarkomu ve kemik iliği metastazı olarak değerlendirilmiştir.

SONUÇ

Kemiğin primer anjiosarkomu nadir bir durumdur. Klinik ve radyolojik bulguları selüler morfoloji ile birlikte değerlendirildiğinde multiple myelom veya metastatik karsinomla karıştırılabilir.
Anahtar Kelimeler : anjiosarkom, kemik, metastaz