Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS377(100 - FEMUR YERLEŞİMLİ PRİMER KEMİK LEİOMYOSARKOMU; OLGU SUNUMU
Kemik ve Yumuşak Doku Patolojisi
Ayşe Nur Toksöz Yıldırım 1, Gülçin Başdemir 2, Korhan Özkan 3, Tuçe Söylemez 1
1 İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Patoloji Bölümü
2 Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Bölümü
3 İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Ortopedi Kliniği
  GİRİŞ

Leiomyosarkom düz kas diferansiyasyonu gösteren malign yumuşak doku tümörüdür. Sıklıkla uterus, retroperiton, deri ve yumuşak dokuda oluşur. Kemiğin primer leiomyosarkomu ise oldukça nadirdir ve tüm primer kemik tümörlerinin <0,7% kadarını oluşturur.

OLGU

24 yaşında kadın hasta 5 aydır şiddetli diz ağrısıyla hastanemize başvurmuştur. Yapılan tetkiklerde PET/CT?de sol femur distal diafizer alandan metafizer bölgeye yaklaşık 43 mm boyunca uzanan, korteksi ekspanse eden, medial kesiminde kortekste destrüksiyon oluşturan, yoğun hipermetabolik kitle izlenmiştir. Makroskopik incelemede medüller kaviteyi doldurmuş korteksi destrükte edip yumuşak dokuya uzanım gösteren sınırları belirsiz tümöral lezyon izlenmiştir. Mikroskobik incelemede osseöz veya kondroid diferansiyasyon göstermeyen yer yer iğsi şekilli, eozinofilik sitoplazmalı belirgin sitolojik atipi gösteren tümöral lezyon izlenmiştir. İmmunhistokimyasal incelemede SMA, desmin ve H-kaldesmon ile pozitif boyanma görülmüştür. Olgu bu sonuçlarla intraosseöz leiomyosarkom olarak raporlanmıştır.

SONUÇ

Primer kemik leiomyosarkomu oldukça nadirdir. Metastazın ekarte edilmesi ve kemiğin primer osteoid yapmayan diğer sarkomlarından ayırt edilmesi gerekmektedir.
Anahtar Kelimeler : leiomyosarkom, kemik