Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS305(101 - Egzajere Plasental Site ? Olgu Sunumu
Jinekopatoloji
Zelal Akgündüz 1, Döndü Nergiz 1, Cem Sezer 1, Hülya Tosun Yıldırım 1, Dinç Süren 1, Arsenal Sezgin Alikanoğlu 1
1 Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  GİRİŞ

Egzajere Plasental Site (EPS), myometriumun implantasyon bölgesindeki intermediate trofoblastlar ile infiltrasyonu ile gelişen gestasyonel trofoblastik hastalıktır. İlk trimester abortlarının %1,6?sında görülse de term gebelikten sonra da görülebilir. EPS, çoğu zaman asemptomatik olup nadiren hayati tehlike oluşturan şiddetli kanamaya yol açabilir.

OLGU

7 haftalık gebe 21 yaşında kadın hasta karın ağrısı ve vajinal kanama şikayet ile Kadın ve Doğum Kliniğimize başvurdu. Ultrasonografide fetal kalp atımı saptanmayan hastaya spotan abort nedeniyle küretaj yapıldı. Küretaj materyalin mikroskopik incelemesinde geniş alanlarda hemoraji ve desidual değişikler yanı sıra bir alanda vasküler yapılardan zengin kas demetleri arasına infiltre hiperkromatik bizar nükleuslu, geniş eozinofilik sitoplazmalı, sitoplazmik membranları belirgin hücrelerden oluşan proliferasyon dikkati çekti. Bu alanda mitoz ve nekroz izlenmedi. Tariflenen hücreler immünhistokimyasal yöntem ile çalışılan PanCK ile pozitif; SMA, CD34, Desmin, Vimentin negatiftir. İzlenen histomorfolojik bulgular ve eşlik eden PanCK pozitifliği ile olgu ESP ile uyumlu olarak değerlendirildi.

.

SONUÇ

Gestasyonel trofoblastik hastalıklar(GTH) plasental trofoblastların anormal proliferasyonu ile karakterize birbiriyle ilişkili bir tümör grubudur. Bu gruptaki hastalıklar benign, borderline , malign olarak sınıflandırılır. EPS, nadir görülen benign bir GTH?tır. Olgumuz, EPS?nin infiltratif patern ve sitolojik atipi gibi maligniteyi düşündüren morfolojik özellikleri sergilemesi ve malign GTH grubunda yer alan Koryokarsinoma (KKA), Plasental Site Trofoblastik Tümör (PSTT) ve Epiteloid Trofoblastik Tümör ile ayırıcı tanısı yapılmasının önemi nedeniyle sunulmuştur.
Anahtar Kelimeler : plasental site, trofoblastik hastalıklar, gestasyonel