Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
PS258 - KOLOREKTAL KANSER VE ÖNCÜ LEZYONLARINDA MİKROSATELLİT İNSTABİLİTESİNİN İMMUNHİSTOKİMYASAL OLARAK DEĞERLENDİRİMESİ
Gastrointestinal Patoloji
Leyla Tekin1, Serkan Yaşar Çelik1
1Muğla Sıtkı Koçman Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
 

Amaç: Kolorektal kanserler (KRK) en sık rastlanan kanserlerdendir. Bunların %15’inde DNA mismatch repair’ yolunda defekt vardır ve bu mikrosatellit instabilitesi (MSI)ile sonuçlanır. KRK’ların öncüsü olarak kabul edilen konvansiyonel adenomatöz lezyonlarda MSI gösterirler. Adenomlarda MSI tespiti Lynch Sendromu (LS)’nun erken tespiti için yararlıdır. MSI moleküler inceleme ile tespit edilir.

Gereç-Yöntem:2014-2017 tarihleri arasında hastanemiz patoloji laboratuarında materyalleri bulunan 119 kolon polibi ve 88 konvansiyonel KRK li hastada immunhistokimyasal olarak MSI analizi yapıldı. Bu amaçla MLH1,MSH2,PMS2 ve MSH6 immun belirleyiciler kullanıldı.

Bulgular: Yüksek displazi içeren ve sol kolon yerleşimli tubuler ve tubulovillöz adenomlarda MSI izledik. MSI gösteren 19 KRK olgusunun hepsi konvansiyonel adenokarsinomdu. 11’i sağ kolon 8’i sol kolon yerleşimli.10’unda lenf bezi metastazları izlendi. 12’si kadın, 7’si erkek . Yaşları 47-82 arasındaydı.14’ü T3, 4’üT2, 1’iT4ve 11’i evre 3, 7’si evre2 , 1’i evre4’dü. Düşük diferansiye karsinomlarda lenfovasküler ve perinöral invazyon ve lenf nodu tutulumu daha yaygındı.Düşük diferansiye karsinomlarda IHC’sal belirteçlerin ekspresyon kaybı daha yüksekti. Sağ taraf kanserlerde ekspresyon kaybı daha fazlaydı, lenfovasküler invazyon ve lenf nodu tutulumu daha sıktı.IHC’sal olarak 5 vakada tüm 4 belirteç negatifti. 13 vakada MLH1, ve PMS2 birlikte negatifti. 4 vakada MSH2 ve MSH6 birlikte negatifti. MLH1 tek başına 2 vakada negatifti.İstatiksel olarak değerlendirildiğinde Sağ taraf yerleşimi p(0,05), kadın cinsiyeti p(0,05),tümör boyutu artışı p(0,05), ileri evre p(0,05) ve lenf nodu metastazları p(0,05) ile anlamlı sonuç elde edildi.

Sonuç

Bizim sonuçlarımıza göre erken kolorektal lezyonlarda ve KRK larda immunhistokimyasal olarak MSI analizi moleküler analizden önce belirleyici olabilir ve erken kolorektal lezyonlarda LS ve aile taraması ve takip için belirleyici olabilir.

Anahtar Kelimeler : kolorektal lezyonlar, mikrosatellit instabilite, immunhistokimya