Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
PS282 - REKTUM YERLEŞİMLİ NÖROENDOKRİN TÜMÖR: İKİ OLGU SUNUMU
Gastrointestinal Patoloji
Pınar Öksüz1, Sümeyye Ekmekçi1, Ülkü Küçük1, Gülen Gül1, Levent Uğurlu2, Samir Abdullazade1
1İzmir Tepecik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Kliniği
2İzmir Tepecik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği
 

GİRİŞ: Nöroendokrin Neoplaziler (NEN) gastrointestinal sistemde en sık midede görülmekle birlikte tüm gastrointestinal sistemde gelişebilir. Kolonda Nöroendokrin Tümörlerin (NET) yıllık rastlanma oranı 0,11-0,21/100.000’dir. Rektal NET’lerin yıllık rastlanma oranı ise 0,14-0,76/100.000 olarak bilinmektedir. Burada nadir görülen rektum yerleşimli, NET tanılı iki olgumuzu sunuyoruz.

OLGU 1: 55 yaşında kadın hasta, karın ağrısı şikayeti ile hastanemize başvurdu. Laboratuvar tetkiklerinde anemi dışında bulgu izlenmedi. Alt GİS endoskopisinde rektum yerleşimli, yaklaşık 1cm çapındaki polipoid lezyon görüldü ve polipektomi uygulandı. Materyalden hazırlanan kesitlerde submukozal alanda, kısmen düzgün sınırlı, en geniş 8 mm çapında tümöral lezyon izlendi. Neoplastik hücreler genellikle trabeküler paternde, daha az oranda asiner patern sergileyen, oval nukleuslu, ince granüler kromatinli, dar sitoplazmalı idi. İmmünohistokimyasal çalışmalarda neoplastik hücrelerde NSE, sinaptofizin, kromogranin, CD56 ile pozitif reaksiyon izlendi. Ki67 proliferasyon indeksi %1’di. Sistemik taramalarında uzak organ metastazı ve başka bir tümör odağı saptanmadı. Tanı sonrası kontrol kolonoskopide alınan biyopsi örneklerinde rezidü odak izlenmedi.

OLGU 2: 37 yaşında kadın hasta, karın ağrısı şikayeti ile hastanemize başvurdu. Yapılan klinik muayane ve laboratuvar tetkiklerinde belirgin özellik izlenmedi. Alt GİS endoskopisinde rektum yerleşimli polip izlendi ve biyopsi alındı. Biyopside lamina propriada milimetrik boyutlarda, 3 adet, keskin sınırlı nöroendokrin özellikler içeren hücre grupları izlendi. Neoplastik hücreler oval nukleuslu, ince granüler kromatinli, dar sitoplazmalı olup bu hücrelerde immünohistokimyasal olarak Sinaptofizin ve Kromogranin ile diffüz pozitif reaksiyon izlendi. Ki-67 proliferasyon indeksi %1’di. Sistemik taramalarında uzak organ metastazı ve başka bir tümör odağı saptanmadı. Kontrol kolonoskopide alınan tekrar biyopside ilk biyopsiye kıyasla daha çok alanı kaplayan, benzer bulgular içeren lezyon izlendi.

Histopatolojik ve immünohistokimyasal bulgular ışığında her iki olgu Grade 1 NET olarak raporlandı.

SONUÇ: Rektal NEN’lerin insidansı endoskopik tarama yöntemleriyle giderek artmaktadır. Bu nedenle endoskopik biyopsilerde NEN olasılığı ayırıcı tanıda her zaman akılda tutulmalı, şüpheli olgularda detaylı histopatolojik inceleme yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler : Rektum, GİS, nöroendokrin, NET, NEN