Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
PS586 - ÇOCUKLUK ÇAĞINDA PANKREASIN SOLİD PSÖDOPAPİLLER TÜMÖRÜ: OLGU SUNUMU
Pediatrik ve Perinatal Patoloji
Ayşe Nur Toksöz Yıldırım1, Şeyma Özkanlı1, Hatice Şeneldir1, Tuçe Söylemez1
1İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniği
 

Giriş

Solid psödopapiller tümör pankreasın düşük malign potansiyele sahip nadir bir tümörüdür. Pankreas ekzokrin tümörlerinin %3’den azını oluşturmaktadır. En sık kadınlarda ortalama 28 yaşta görülürken çocuklarda nadir olarak görülmektedir.

Olgu

Olgumuz 14 yaşında genç bir kız olup kliniğe karın ağrısı şikayetleriyle başvurmuştur. Hastada pankreas başında lokalize 8 cm ölçülerinde kitle tespit edilmiştir. Kitlenin makroskopik incelemesinde 8x8x5,5 cm ölçülerinde enkapsüle kesiti kistik yer yer solid görünümde, kanamalı yumuşak kıvamda tümöral kitle izlenmiştir. Mikroskopik incelemede solid ve psödopapiller yapılar oluşturan eozinofilik veya şeffaf sitoplazmalı dishesive monomorfik epitelyal hücrelerden oluşan, rozet formasyonları gösteren, low grade malign neoplazm izlenmiştir. İmmünhistokimyasal incelemede tümör hücrelerinde NSE, vimentin, PR, CD 10 ve CD 56 ile pozitif boyanma izlenirken sinaptofizin ve kromogranin ile boyanma görülmemiştir. β katenin ile nükleer ekspresyon izlenmiştir.

Sonuç

Solid psödopapiller tümör çocukluk çağında nadir olarak görülmekte ve farklı klinik özellikler göstermektedir Tümörün cerrahi eksizyonu sonrası yüksek sağkalım bildirilmektedir. Sağ kalım ve tedavi prosedürü açısından farklı olduğu için pankresın kistik neoplazileri, iyi diferansiye pankreatik nöroendokrin tümörler ve asinik hücreli karsinomdan ayırıcı tanının yapılması önemlidir.

Anahtar Kelimeler : pankreas, solid psödopapiller, ekzokrin, tümör