Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
PS592 - PEDİATRİK OLGUDA GÖRÜLEN BRONŞİAL TİPİK KARSİNOİD TÜMÖR: OLGU SUNUMU
Pediatrik ve Perinatal Patoloji
Nazlı Türk1, Uğur Gülper1, Fahriye Kılınç1, Hasan Esen1
1Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Abd
 

Giriş

Bronşial karsinoid tümörler “enterochromaffin hücreler” veya “Kulchitsky hücreleri” olarak bilinen bronşial öncü hücrelerden gelişen nöroendokrin tümörlerdir. Nadir olarak görülen bronşial karsinoid tümörler sitolojik özellikleri, biyolojik davranışları ve klinik seyirleri farklılık gösteren tipik karsinoid tümörler ve atipik karsinoid tümörler olarak sınıflandırılır.

Olgu

15 yaşında kız hasta, 20 gündür devam eden öksürük ve nefes darlığı şikayeti ile başvurduğu dış merkezde pnömoni tanısıyla 14 günlük antibiyoterapi uygulanmış. Hastanın şikayetlerinin devam etmesi, ateş yüksekliğinin eklenmesi üzerine dış merkezde toraks bilgisayarlı tomografisi çekilmiş. İncelemede sol akciğer alt lob superior segmentte konsolidasyon izlenmesi üzerine N.E.Ü. Meram Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları kliniğine yönlendirilmiş. Hastanın fizik muayenesi doğal olup kan ve balgam kültüründe üreme saptanmadı. Bronkoskopik incelemesinde sol akciğer alt lob superior segmentte konsolide alan ve sol akciğer alt lob superior segmentte bronş orifisini tamamen tıkayan düzgün parlak yüzeyli dokunmakla kanamalı tümöral lezyon izlendi. Lezyondan biyopsi alındı. Fakültemiz patoloji laboratuarına 2 adet topluca 0,3x0,2x0,2 cm ölçülerinde kirli beyaz renkli biyopsi materyalleri geldi. Materyalden hazırlanan kesitlerin incelenmesinde yer yer dökülmüş bronşial epitel altında granüler kromatin paterni ve eozinofilik sitoplazmaları olan monoton tümör hücrelerinin uniform yuvalanmalar oluşturmasından meydana gelen tümöral yapı izlendi. Sadece 1 büyük büyütme alanında izlenen tümöral sahada mitoz, nekroz ve sitolojik atipi izlenmedi. İmmunhistokimyasal çalışmalarda bu hücreler pansitokeratin, kromogranin ve CD56 pozitif olup Ki67 proliferasyon indeksi %1 olarak gözlendi. Bu bulgular ışığında olgu, bronşial tipik karsinoid tümör olarak raporlandı.

Sonuç

Bronşial karsinoid tümörler çocuklarda görülen akciğer tümörlerinin %1-2’sini oluşturmaktadır. Çocuklarda bronşial karsinoid tümör olguları genellikle öksürük, hemoptizi, obstrüktif pnömoni gibi bronşial obstrüksiyon bulguları ile kliniğe başvurmakta olup karsinoid sendrom semptomları nadirdir. Bu nedenle bu gibi olgular rahatlıkla atlanabilmektedir. Bronşial karsinoid tümörlerin primer ve efektif tedavisi cerrahi rezeksiyondur. Nadir olarak görülen bu tümörlerin çocukluk çağı akciğer kitleleri ayırıcı tanısında yer aldığı unutulmamalıdır.

Anahtar Kelimeler : tipik karsinoid tümör, akciğer, pediatrik