Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
PS609 - İN SİTU POROKARSİNOM (MALİGN HİDROAKANTOMA SİMPLEKS)
Dermatopatoloji
Meral Üner1
1Patoloji Laboratuvarı, Yozgat Şehir Hastanesi
 

Giriş

Ekrin porokarsinom, ekrin ter bezinin intraepidermal duktal (akrosiringeal) bölümünden köken alan nadir bir kutanöz malignitedir. 6.-8.dekadda, kadınlarda ve alt ekstremitede daha sık görülür. Her ne kadar de novo olarak ortaya çıkabilirse de genellikle uzun süredir var olan benign ekrin poromanın devamlılığında gelişir. İntraepidermal, intradermal ve mikst (en sık) olarak gruplanan porokarsinomların intraepidermal tipi (malign hidroakantoma simpleks) malign transformasyon sürecinde “in situ” bir evre olarak kabul edilebilir.

Olgu

Bu posterde, 72 yaşında bir kadın hastanın yüzünden (sağ malar bölge) bazal hücreli karsinom klinik ön tanısıyla gönderilen, intraepidermal tümörü sunulmaktadır. Makroskopik olarak yüzeyi ülsere, açık kahve renkli nodül şeklindeki tümör mikroskopik olarak epidermiste lokalize, yanyana yüzeye dik geniş kordonlar halinde gelişim gösteren, solid ve duktus benzeri kistik alanlar içeren, bazaloid-poroid görünümde neoplastik hücrelerden oluşmaktadır. Tümörde fokal şeffaf hücreli alanlar, sık ve atipik mitozlar izlenmiştir. Neoplastik hücreler EMA ile fokal pozitiflik sergilemekte olup Berep4, CEA, S100, D2-40, MelanA negatiftir. Ayırıcı tanıda epidermise sınırlı erken dönem skuamöz hücreli karsinom ve sebase karsinom gibi antiteler yanısıra bazal hücreli karsinom yer almakta olup immünohistokimyasal bulgular ve duktal yapıların varlığı ile bu antiteler ekarte edilerek tümör in situ porokarsinom (malign hidroakantoma simpleks) olarak raporlanmıştır.

Sonuç

Prekürsör bir neoplazm olan “in situ porokarsinom”, lokal rekürrens ve düşük olasılıkla da olsa metastatik potansiyeli olan bir tümördür. Lezyonun geniş marj ile eksizyonu yanısıra yakın klinik-radyolojik takibi gerekir ve patologlar açısından epidermis ve deri eki tümörlerinin ayırıcı tanısında akılda tutulması gereken bir antitedir.

Anahtar Kelimeler : in situ porokarsinom, malign hidroakantoma simpleks, ekrin porokarsinom