Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
PS617 - PİNKUS? UN FİBROEPİTELYAL TÜMÖRÜ: NADİR BİR OLGU SUNUMU
Dermatopatoloji
Zeynep Sağnak Yılmaz1, Şafak Ersöz2, Sevdegül Mungan2, Hasan Dindar3
1Şehitkamil Devlet Hastanesi Tıbbi Patoloji Bölümü, Gaziantep
2Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, Trabzon
3Tekirdağ Devlet Hastanesi Tıbbi Patoloji Bölümü, Tekirdağ
 

Giriş

Pinkus’ un fibroepitelyal tümörü nadir bir deri lezyonudur. 1953’ te Herman Pinkus tarafından “derinin premalign fibroepitelyal tümörü” olarak tanımlanmıştır. Bazal hücreli karsinomun (BCC) nadir görülen bir varyantı olarak kabul edilmesine rağmen trikoblastomanın bir varyantı olarak kabul eden görüşler de mevcuttur. Genelde boyun ve ekstremitelerde saptanır. Klinik olarak soliter, asemptomatik, yumuşak, eritematöz, polipoid veya papillomatöz lezyon olarak görülür. Çoğunlukla 40-60 yaş aralığında ve erkek hastalarda izlenir.

Olgu

Yetmiş üç yaşında erkek hasta deride lezyon şikayetiyle Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Polikliniği’ ne başvurdu. Fizik muayenede inguinal bölgede deri üzerinde papüler karakterde lezyon saptandı. Eksizyonel biyopsi yapıldı. Makroskopik incelemede deri üzerinde 1x0,5 cm boyutlarında pempe papül izlendi. Histopatolojik incelemede epidermisle örtülü polipoid doku örneğinde epidermisten dermise doğru uzanan birbiriyle bağlantılı kordonlar izlendi. Anastomozlaşan kordonlarda bazal hücre benzeri dar sitoplazma ve hiperkromatik çekirdek özellikleri saptandı. Bu bazaloid hücreler fibrotik stroma ile çevriliydi. Mitoz ve hücresel atipi saptanmadı. Olgu Pinkus’ un fibroepitelyal tümörü olarak rapor edildi.

Sonuç

Pinkus’ un fibroepitelyal tümörünün ayırıcı tanısında seboreik keratozun retiküler varyantı, foliküler infundibulum tümörü ve ekrin siringofibroadenom yer almaktadır. Bu neoplazmlar epitelyal hücre fenestrasyonuları içerir ve sadece skuamöz hücrelerden oluşur. Pinkus’ un fibroepitelyal tümöründeki fenestrasyonlar ise hem skuamöz hem de germinatif hücrelerden meydana gelmektedir. BCC son zamanlarda en sık görülen kanserlerden biridir. Tüm görüşlere rağmen Pinkus’ un fibroepitelyal tümörü, BCC’ nin metastatik olmayan, nadir görülen, farklı büyüme paterniyle kendini gösteren bir varyantı olarak kabul edilmektedir.

Anahtar Kelimeler : Bazal hücreli karsinom, Pinkus' un fibroepitelyal tümörü, trikoblastoma