Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
PS623 - DOĞU ANADOLU BÖLGESİ ERZURUM MERKEZLİ KAPOSİ SARKOM TANILI 55 OLGUNUN DEMOGRAFİK VE HİSTOMORFOLOJİK ANALİZİ
Dermatopatoloji
Hilal Balta1, Şenay Erdoğan Durmuş1, İlknur Çalık1, Sevilay Özmen1, Ebru Şener2, Rabia Demirtaş1, Ali Kurt3, Ahmet Erkan Bilici1
1Erzurum Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Patoloji Bölümü
2Erzurum Atatürk Üniversitesi Patoloji Bölümü
3Sağlık Bilimleri Üniversitesi Erzurum Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Patoloji Bölümü
 

AMAÇ

Kaposi Sarkomu (KS) infeksiyöz, immünolojik ve neoplastik süreçlerin birlikte olduğu, endotel ve perivasküler bağ dokusu hücrelerinin proliferasyonundan oluşan multifokal, düşük malignite potansiyeli taşıyan deri ve mukoza yerleşimli vasküler tümörlerdir. KS’da lezyonların histopatolojik progresyonu, yama evresi, plak evresi ve nodül evresi olarak adlandırılan ve klinik olarak da saptanabilen üç farklı aşamadan oluşmaktadır. Klasik tip KS yanısıra anaplastik, lenfanjiektatik, lenfanjiom benzeri, büllöz, telenjiektatik, ekimotik, keloidal, pyojenik granülom benzeri, mikronodüler, intravasküler, glomerüloid, pigmente ve myoid nodül ile birlikte olmak üzere literatürde tanımlanan çok sayıda histopatolojik alt tip mevcuttur. Bu çalışma ile Doğu Anadolu bölgesi Erzurum merkezli Kaposi sarkomu tanısı alan hastaların bazı demografik, histopatolojik, immunfenotipik özelliklerinin literatür bilgileri eşliğinde değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

GEREÇ VE YÖNTEM

Çalışmamızda Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı arşivinde 2009- 2017 yılları arasında klasik tip KS tanısı verilen 55 hastaya ait retrospektif araştırmada olguların raporları incelendi. Sonuçlar WHO 2010’a göre kategorize edildi. Çalışmada hasta yaşı, cinsiyeti, lezyon sayısı, büyüklüğü ve lokalizasyonları, histolojik alt tipleri yanısıra immunohistokimyasal olarak yapılan boyalardan HHV8,CD34,CD31 ve Ki67 proliferatif indeksleri değerlendirildi.

BULGULAR

Çalışmaya dahil edilen 55 olgunun 32’si (%58,2) erkek, 23’ü (%41,8) kadın hastalardan oluşmaktadır. Erkek/Kadın oranı 1,4:1’dir. Yaşları 27 ile 88 arasında değişen olguların yaş ortalaması 65,80±15,75 olarak saptanmıştır. Erkek hasta grubunda olguların yaş aralığı 29 ile 88 arasında değişmekte olup, ortalama yaş 65,44’dür. Kadın olgularda ortalama yaş ise 66,30 olup, yaş aralığı 27 ile 86 arasında değişmektedir. Çalışmamızdaki 55 hastaya ait lezyonun 18’i (%32,7) ayakta, 15’inde (%27,2) lokalizasyon belirtilmemiş olup, 12’si (%21,8) elde parmak dışı, 3’ü (%5,4) el parmakta ve 1’er (%1,8) olguyla da bacak, saçlı deri, yüz, diz, kulak, kol ve dil kökü lokalizedirler. Çalışmamızdaki olguların histolojik evre dağılımları incelendiğinde 33 olgu (%75) nodül evresi, 22 olgu ise (%15,5) evre belirtilmeden rapor edilmiş. İmmunohistokimyasal olarak yapılan çalışmalarda bütün olgularda HHV8, CD34 ve CD31 pozitif olarak boyanmıştır. IBM SPSS 20 İstatistik programında yapılan Ki-kare testinin değerlendirmelerinde; yaşla, cinsiyet, lokalizasyon, büyüklük arasında, Ki67 proliferatif indeksinin de yaş, cinsiyet, büyüklük ve yerleşim yeri ile anlamlı bir ilişkisinin olmadığı izlendi.

SONUÇ

Kaposi sarkomu patolojisi iyi tanımlanmış, az rastlanan, multifokal dağılım gösterme eğiliminde olan, düşük dereceli vasküler bir neoplazmdır. Klinikte mavi-mor renkli maküler ve/veya nodüler lezyonlar olarak görülürler. Histolojik olarak yama, plak ve nodüler olmak üzere 3 evresi tanımlanmış, bizim çalışmamızda 33 olgunun nodüler evre olmasıyla hastaların lezyonlarının geç döneminde hekime başvurduklarını, diğer 22 olgunun da yeniden incelenerek evrelerinin değerlendirilmeleri gerektiği sonucuna ulaştık. Olgularımızın çoğunluğunun erkek olması ve ayak lokalizasyonuyla da literatürle korele bir veri elde etmiş olduk.Ülkemizdeki KS demografik veri ve histopatolojik özeliklerinin daha kapsamlı olarak ortaya konabilmesi için çok daha geniş serileri kapsayan, çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler : Kaposi sarkomu, vasküler tümör, HHV8