Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
PS626 - AKANTOLİTİK SKUAMÖZ HÜCRELİ KARSİNOM
Dermatopatoloji
Onur Ceylan1, Rabia Demirtaş1
1Erzurum Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
 

GİRİŞ

Akantolitik skuamöz hücreli karsinom (ASHK), skuamöz hücreli karsinomun (SHK) nadir görülen bir varyantı olup belirgin akantoliz ile karakterizedir. Diskohesiz tümör hücreleri solid, psödoglandüler veya psödovasküler görünüme neden olabilir. Genellikle güneşe maruz kalan bölgelerde görülür. Erkeklerde ve yaşlılarda daha sık görülür. Tüm kutanöz SHK’ların %2-4 ünü oluşturur. Biz de alında lezyon ön tanısıyla eksize edilen ASHK olgusunu klinik, morfolojik ve histokimyasal özellikleri ile birlikte sunmayı amaçladık.

OLGU SUNUMU:

55 yaşında erkek hasta alında 3-4 aydır geçmeyen lezyon şikayetiyle dermatoloji polikliniğine başvuruyor. Ciltteki lezyon bazal hücreli karsinom ? / skuamoz hücreli karsinom? ön tanısyla eksize edilip kliniğimize gönderiliyor. Makroskobik incelemede üzerinde hiperpigmente görünümde 1 cm çapta lezyon alanı içeren 1,2x1 cm ölçülerde cilt elipsi, 0,5 cm cilt altı dokusuna sahip cilt biyopsi materyali izleniyor. Mikroskobik incelemede; akantoliz bulguları gösteren keratinize atipik hücrelerin genellikle solid yer yer de psödoglandüler patern oluşturarak meydana getirdiği neoplazi görülüyor. Yapılan immünfenotipik çalışmada tümör hücrelerinde p40 ve p63 pozitif, S100 negatif olarak değerlendiriliyor. Mevcut bulgularla hastaya ASHK tanısı veriliyor.

TARTIŞMA

ASHK, SHK’nın belirgin akantoliz, kohezyon kaybı ve diskeratozis ile karakterize nadir görülen bir varyantıdır. Çeşitli çalışmalarda dudak yerleşimli ASHK’ların iyi prognoza sahip olduğu bildirilmiş olmakla birlikte cilt yerleşimli olanların erken metastaz yaptığı ve prognozunun daha kötü olduğu söylenmiştir. Morfolojik olarak SHK’ların genel özelliklerini göstermekle birlikte kohesyon kaybı ve belirgin akantoliz karakteristik özelliğidir. ASHK’nın genellikle güneş gören bölgelerde görüldüğü söylenmekle birlikte literatürde dil, bukkal mukoza, meme, çekum, vulva yerleşimli çalışmalar da bulunmaktadır. Bizim olgumuzda da 55 yaşında erkek hastada alın yerleşimli ASHK görülmüştür ve nadir görülmesi nedeniyle sunulmaya değer bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler : akantolitik skuamöz hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom, immünhistokimyasal çalışma