Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
PS630 - MALİGN PROLİFERE TRİKİLEMMAL TÜMÖR: İKİ OLGU
Dermatopatoloji
Cem Leblebici1, Taha Cumhan Şavlı1, Gamze Usul1, Nevra Dursun1
1S.b.ü İstanbul Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
 

Giriş

Malign prolifere trikilemmal tümör (MPTT) kıl dış kök kılıfı kaynaklı nadir bir tümördür. Tümör hücreleri sitolojik olarak atipiktir ve çevre dokuyu invaze eder. Çoğu olgu hatalı bir şekilde skuamöz hücreli karsinom (SHK) tanısı alır. MPTT biyolojik olarak SHK’dan daha agresif davranış gösterebileceği için doğru tanı önemlidir. Bu bildiride iki tane MPTT olgusu sunacağız.

Olgu Sunumu

İlk olgumuz 66 yaşında erkek hasta olup, oksipital bölge yerleşimli 22 mm çapında iyi sınırlı nodüler lezyon ile hastanemize başvurdu. İkinci olgu ise saçlı deride yerleşmiş 50 mm çapında şişkinliği bulunan 96 yaşındaki kadın hastaydı. Lezyonlar eksize edildi. Histopatolojik incelemede her iki tümörü de intradermal yerleşimli, derin subkütan yağlı dokuya uzanım gösteren, geniş hücre adaları ya da lobülleri oluşturan atipik skuamöz hücreler oluşturmaktaydı. Hücre adalarının çevresinde periferik palizadlaşma ve ortalarında yaygın trikilemmal keratinizasyon görüldü. Tümör hücreleri hiperkromatik-düzensiz çekirdekli olup orta derecede plemorfizm göstermekteydi. Nekroz ve çok sayıda mitoz izlendi. Her iki tümörde de yer yer çevre dokuya doğru infiltratif büyüme paterni ve saptandı.

Sonuç

MPTT tanısını koymadan önce SHK ve benign prolifere trikilemmal tümör (BPTT) ihtimalleri dışlanmalıdır. Trikilemmal keratinizasyon ve premalign epidermal lezyonun yokluğu SHK’den ayrım için önemli bulgulardır. Düzenli, infiltratif olmayan sınır ve sitolojik atipinin yokluğu BPTT’yi MPTT’den ayırt ettirir.

Anahtar Kelimeler : Malign prolifere trikilemmal tümör, Skuamöz hücreli karsinom,benign prolifere trikilemmal tümör, kıl kökü