Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
PS633 - NADİR BİR VAKA: GÖZ KAPAĞI, TARSAL KONJONKTİVADA PİLONİDAL SİNÜS
Dermatopatoloji
Nilay Bakoğlu1, İsmail Sayğın1, Hasan Dindar2
1Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabillim Dalı
2Tekirdağ Üniversitesi Tıbbi Patoloji Bölümü
 

Giriş

Pilonidal sinüs; çoğu stratifiye skuamoz epitelle döşeli duvara sahip sinüs traktından oluşur. Bu trakt alt dermis ve subkutanöz dokuya bulböz ekspansiyon gösterip kronik abse kavitesi oluşturabilir. Lümende bir veya daha fazla kıl şaftı içerir. Genellikle kıl follikülü yakınlarında yabancı cisim tipi granülomatöz inflamasyon izlenir. Sinüs traktı epiteli tamamen silinebilir. En sık yerleşim yeri sakrokoksigeal bölgedir. Bunu dışında aksilla, meme, perineum, penis ve parmak arasında görülebilir. Göz kapağı yerleşimi nadirdir ve literatürde bir vaka tanımlanmıştır.

Olgu

8 yaşında kadın hasta sağ alt göz kapağı tarsal konjonktivada kitle şikayeti mevcut. 0,3 cm çapındaki lezyon eksize edildi. Kesitlerde yüzeyi seyrek goblet hücreleri içeren konjonktival epitelle örtülü doku örneğinde epitel altında kıl cisimleri ve bunlara karşı gelişmiş yabancı cisim tipi dev hücre reaksiyonları, fibrozis, prolifere damar yapıları, mikst tipte iltihabi infiltrasyon dikkat çekmiştir. İmmünhistokimyasal çalışmada konjonktivada pansitokeratin fokal pozitiftir.

Sonuç

Göz kapağında inflamasyonla karakterize şalazyon, blefarit, hordeolum gibi lezyonlar ayırıcı tanıda yer alır. Pilonidal sinüs göz kapağı yerleşimi nadirdir ve kıl folliküllerinden oluşan sinüs trakt veya kistinde inflamatuar reaksiyonun görülmesi ile tanı alır. Pilonidal sinüsün alışılmadık yerleşimlerdeki patogenezi için farklı görüşler mevcuttur ama hiçbiri tatmin edici bir açıklama yapmamaktadır. Nadir bir yerleşim yeri olduğu için poster sunumuna uygun görülmüştür

Anahtar Kelimeler : pilonidal sinüs, göz kapağı, kıl follikülü