Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
PS638 - NADİR BİR OLGU; DERMAL LEİOMYOSARKOM
Dermatopatoloji
Ezgi Genç1, Ufuk Usta1, Busem Binboğa Tutuğ1
1Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
 

Kutanöz leiomyosarkomlar; dış görünüşü spesifik olmadığından; klinik olarak teşhis edilemeyen nadir bir tümördür. Kütanöz lms'ler; pilar kaslardan gelişirse dermal lms, subkutan damar düz kaslardan gelişirse subkutan lms olarak isimlendirilmektedir. Dermiste ya da subkütonöz dokuda de novo olarak gelişebileceği gibi internal bir neoplaziden metastaz olarak da ortaya çıkabilir. Dermal leiomyosarkomlar; subkutonöz tümörlerin aksine, nadiren metastaz yaparlar. Kutanöz lms'ler içerisinde subkutan doku yerleşimliler, dermal lms'ye göre daha agresif seyirlidir ve daha sık metastaz yapma eğilimindedir.

57 yaşında erkek hasta, sağ bacağında yaklaşık 4 yıldır olan kaşıntılı kabarık lezyonun büyümesi sebebiyle plastik cerrahi polikliniğine başvurmuştur. Burada yapılan fizik muayenede sağ bacak lateralinde 1 cm çapında, kırmızı renkli, immobil ve ciltten kabarık olduğu tespit edilen lezyonun eksizyonu amaçlı operasyon planlanmıştır. Operasyon sonucunda laboratuarımıza gönderilen cilt eksizyon materyalinde makroskopik olarak cilt üzerinde lobüle, ciltten kabarık kahverengi renkli lezyon izlenmiştir. Mikroskopik olarak ortokeratotik epidermis; fokal bir alanda rete uzanımlarının olduğu ortokeratotik epidermis bölümünün altında da ; retiküler dermis yerleşimli çevre dermal kollajeni infiltre eden tümör görülmüştür. Yer yer girdaplanmalar oluşturan vakuollü sitoplazmalı oval yuvarlak nükleuslu mezenkimal karakterli hücrelerde nükleer pleomorfizm belirgin olarak izlenmiştir. Mitotik aktivite 2/10 bba olup nekroz izlenmemiştir. Lezyon kenarındaki dermal alanlarda hipertrofik pilar kasları mevcuttur. İhk'sal olarak tümör hücreleri aktin ile diffüz kuvvetli desmin ile fokal kuvvetli reaksiyon vermiş olup, s100, nse, cd34 ile reaksiyon oluşmamıştır. Ki67 proliferasyon indeksi %7-8 dir. Bu bulgularla olguya dermal leiomyosarkom (muhtemel pilar kas kaynaklı) tanısı koyulmuştur.

Lms'lerin tüm tiplerinin klinik görüntüsü nonspesifik olduğundan; tanı histolojik bulgulara dayandırılmaktadır. Ayrıcı tanılara ise; iğsi hücreli melanom, fibröz histiyositom ve sellüler schwannom girmektedir.

Anahtar Kelimeler : Dermal leiomyosarkom, kutanöz leiomyosarkom, subkutan leiomyosarkom