Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
PS640 - BURUN YERLEŞİMLİ NADİR DERİ EKİ TÜMÖRÜ; KONDROİD SİRİNGOMA
Dermatopatoloji
Hasan Dindar1, Meltem Öznur2, Ayşegül İsal Arslan2
1Tekirdağ Devlet Hastanesi
2Namık Kemal Üniversitesi
 

Giriş

57 yaşında erkek hasta kliniğe burun cildinde dorsum yerleşimli kitle sebebiyle başvuruyor.Kitle bazal hücreli karsinom, skuamoz hücreli karsinom ön tanıları ile eksize ediliyor. Histopatolojik değerlendirme sonrasında olgu kondroıd siringoma olarak rapor ediliyor. Kondroid siringoma cildin %0,1 oranında görülen primer deri eki tümörüdür.

Olgu

Olgumuzda burun dorsum yerleşimli cilt üzerinde bulunan lezyon, eksize edilerek laboratuarımıza gönderiliyor. Makroskopik değerlendirmede 1,7x1,6 cm cilt dokusu üzerinde ciltten kabarık 0,7 cm çaplı bej renkli alan görüldü. Mikroskopik inceleme sonrasında, dermis yerleşimli düzgün sınırlanan miksoid stroma içinde duktal yapılanan kuboidal epitelle döşeli epitelyal alanlar dikkati çekmiştir. İmmunhistokimyasal olarak yapılan çalışmalarda Pansitokeratin epitelyal alanda , SMA antikoru ile değişken oranda stromada pozitiflik görüldü. Kondroıd siringoma orta yaş erkeklerde kadınlara göre daha sık, en sık burun lokalizasyonlu baş, boyun yerleşimli cildin deri eki kaynaklı primer nadir benign tümörüdür.

Sonuç

Kondroıd siringomanın dermoskopik inceleme ile spesifik bulguları bulunmamaktadır. Klinikçe bazal hücreli karsinom ve skuamoz hücreli karsinom ile karışabilen neoplazm oldukça nadir görülmesi sebebiyle paylaşılmaya değer görülmüştür.

Anahtar Kelimeler : Kondroid, siringoma