Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
PS641 - KAZANILMIŞ LÖKONİŞİNİN DİSTAL TIRNAK PLAĞINDAKİ MORFOLOJİK VE YAPISAL ANALİZİ
Dermatopatoloji
Deniz Ateş Özdemir1, Kemal Kösemehmetoğlu1
1Hacettepe Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalı
 

AMAÇ

Tırnak plağındaki beyaz renk değişikliği lökonişi olarak adlandırılır. Lökonişi genetik ya da kazanılmış olabilir. Gerçek ya da psödolölonişi olmak üzere iki tipi vardır. Ayrıca beyaz lekelerin dağılımına gore punktat, strialı, parsiyel ya da total diye isimlendirilir. Otozomal dominant kalıtılabileceği gibi sistemik hastalıklara, tramvaya ikincil de gelişebilir. Tırnak plağının ışığı neden beyaz yansıttığına dair net bir mekanizma henüz ortaya atılmamıştır. Çalışmamızda makroskopik olarak beyaz görünen distal tırnak plağının, ışık mikroskopik ve morfolojik yapısal analizini yapmayı ve protein içeriğinin normalden farkını saptamayı amaçladık.

GEREÇ VE YÖNTEM

Bilinen herhangi bir hastalığı olmayan 32 yaşında punktat lökonişili erkeğin, 31 yaşında stria lökonişili ve 34 yaşında punktat lökonişili kadının distal tırnak plağı kesilerek 1-2 gün tween 20 solüsyonunda bekletildikten sonra parafin takibe alındı ve hematoksilen&eosin kesitler elde edildi. Olgulardan birinden (32 yaşındaki) lökonişili ve normal tırnaklarından protein analizi için Mayo Clinic’ te kütle spektrometrisi yapıldı.

BULGULAR

Hematoksilen&eosin kesitlerde tüm örneklerde lökonişili alanda tırnak plağının tam ortasında eozinofilik serum varlığı (ıslak keratin) ve hyponichiumda parakeratoz dikkati çekti. Mass spektrometri ile lökonişili tırnak ile normal tırnak arasında majör bir farklılık olmamakla birlikte, lökonişili tırnakta farklı olarak serum proteinleri (albumin, serotransferrin, Ig G gamma zincir, IgG lambda zincir, haptoglobulin) ve normal tırnakta tarif edilmemiş saç proteinleri (Keratin tip Ha1 ve Keratin kütiküler Ha4) varlığı tespit edildi.

SONUÇ

Serum proteinlerinin lökonişili tırnakta izlenmesi özellikle kazanılmış lökonişide tramvaya ikincil olarak serumun tırnak plağı içine sızarak ıslak keratinin bir bileşenini oluşturduğu düşünülebilir. Tırnakta görmeyi beklemediğimiz saç proteinlerinin varlığı ise (keratin tip 1 Ha1, kütiküler Ha4) lökonişili tırnaktaki anormal keratin varlığını akla getirmektedir.

Anahtar Kelimeler : lökonişi, beyaz tırnak, tırnak, lökonişi mass spektrometri