Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
SS03 - İMMÜNHİSTOKİMYASAL HIF-1? EKSPRESYONUNUN MİDE KARSİNOMLARINDA KLİNİKOPATOLOJİK PARAMETRELERLE İLİŞKİSİ
Gastrointestinal Patoloji
Talya Akata Akıncıoğlu1, Gülden Diniz1, Samir Abdullazade1, Pınar Öksüz1, Yetkin Koca1
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İzmir Tepecik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Patoloji Bölümü
 

Amaç: Hipoksi ile indüklenen faktör-1 (Hypoxia Inducible Factor-1/ HIF-1); alfa alt ünitesinin aktivasyonuyla glukoz transportu, glikolitik enzimler ve vasküler endotelyal büyüme faktörü kodlayan genlerin transkripsiyonunu aktive eder. Yapılan çalışmalar HIF-1α ekspresyonunun tümör hücrelerinin hipoksiye adaptasyon mekanizmalarından biri olduğunu göstermiştir. Mide kanserleri dünyada en sık görülen ve mortalitesi çok yüksek kanserler arasında ikinci sırada yer almaktadır. Tanı anında mide adenokarsinomlarının %90 kadarı ileri evrede olduğu için sağ kalım oranı oldukça düşüktür. Bu çalışmanın amacı mide karsinomlarında immunhistokimyasal (İHK) HIF-1α ekspresyonunun HER2 amplifikasyonu ve diğer klinikopatolojik parametrelerle ilişkisinin değerlendirilmesidir.

Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif tanımlayıcı çalışmada Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Laboratuarı’nda 2011-2014 yılları arasında tanı almış ve gastrektomi uygulanmış 117 mide karsinomu olgusuna ait tüm klinik bilgiler yeniden gözden geçirilmiştir. Tümör dokularından 2 mm çaplı demonstratif alanlar seçilerek çoklu bloklar hazırlanmış ve İHK’sal olarak HIF-1α ekspresyonu değerlendirilmiştir.

Bulgular: Olguların 25'inde (% 21,4) HIF-1α ekspresyonu saptandı. Az koheziv karsinomlardaki HIF-1α ekspresyonu pozitif tümörlerin sayısı, intestinal tip, nöroendokrin diferansiasyon gösteren ve mikst tümörlerdekinden daha yüksek bulunmakla birlikte bu fark istatistiksel olarak doğrulanamadı (p=0,071). Benzer şekilde HIF-1α ekspresyonu ile tümör nekrozu arasında pozitif korelasyon bulunmakla birlikte (p=0,031), yaygın nekrozlu olguların sayısının az olması nedeniyle Fisher exact test ile bu ilişki doğrulanamadı (p=0,065). HIF-1α ekspresyonu ile gastrik tümörlerin diğer klinikopatolojik özellikleri ve HER2 amplifikasyonu arasında ise istatiksel olarak anlamlı ilişki yoktu.

Sonuç

Mide tümörlerinde spesifik prognostik belirleyicilerin ve yeni hedefe yönelik tedavi seçeneklerinin belirlenmesi çok önemlidir. Bu çalışmada elde edilen bulgular HIF-1α overekspresyonunun; kötü prognozlu az koheziv karsinomların belirlenmesinde yardımcı olabileceğini düşündürmüştür. Ayrıca günümüzde HIF-1α’nın özellikle hipoksik koşullarda etkili önemli sellüler hipoksi adaptasyon mekanizmalarından biri olması, HIF-1α eksprese eden mide karsinomlarında yeni anti-anjiogenik tedavi seçeneklerinin ele alınmasını sağlayabilecektir.

Anahtar Kelimeler : Mide karsinomu, HIF-1?, HER2