Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
SS04 - MSİ KOLOREKTAL KARSİNOMLARDA PDL-1 EKPRESYONU İLE CDX2 KAYBI ARASINDAKİ İLİŞKİ
Gastrointestinal Patoloji
Sibel Erdamar1, Nuray Kepil1, Özden Yülek1, Cansu Yol1, Selin Kestel1, Şebnem Batur1
1Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Patoloji Ad
 

Amaç:

Mikrosatellit instabilite (MSİ) gösteren Gastrointestinal maligniteler özellikle de kolorektal karsinomlarda (KRK) immuncheckpoint blokürlerinin (anti-PD-1) daha başarılı olduğu ileri sürülmektedir. Bu nedenle tümör hücrelerinde "programmed death 1" ligand (PD-L1) ekspresyonu önem kazanmıştır. Diğer yandan KRK da CDX2 ekspresyon kaybının kötü prognoz ile ilişkili olduğu bildirilmektedir. Çalışmamızda kolorektal karsinomlarda MSİ durumu ile PD-L1 ekspresyonu ve CDX2 ekspresyonun birbirleri ve klinikopatolojik verilerle ilişkisi araştırıldı.

Gereç ve yöntem:

MSİ açısından hem moleküler hem de immunhistokimyasal yöntemle çalışılmış olan 108 opere KRK olgusu çalışma kapsamına alındı. Bu olguların tümör içeren parafin bloklarına eşlik eden lamları yeniden mikroskopik incelenerek uygun alanlar seçildi. Bu tümörlü bloklardan 2mm lik punch kullanılarak doku microarray blokları (TMA) hazırlandı. TMA bloklarından alınan 4 mikronluk kesitler ticari kitler kullanılarak; anti-PD-L1; anti-CD8 ve anti-CDX2 için immunhistokimyasal olarak boyandı. Değerlendirme ışık mikroskobunda, tümör ve tümör çevresindeki immun hücrelerdeki boyanma yoğunluğu ve yüzdesi dikkate alınarak yapıldı. PDL-1 için %1’in üzeri pozitif kabul edildi.

Bulgular:

Olguların %26,8’i (n=29) MSİ-yüksek olarak saptandı. MSİ olguların %68,9’u sağ kolon, %31’i sol kolon yerleşimli olup hiçbiri rektumda lokalize değildi. Tüm gruptaki PD-L1 ekspresyon oranı % 28,5 idi. MSS gruptaki PDL-1 ekspresyon varlığı % 21,4 iken MSİ grupta % 77 bulundu (p< 0.05). PD-L1(+) tümörlerin tamamında tümör çevresinde artmış CD-8 pozitif T lenfositleri görüldü. Hem MSİ status hem de PDL-1 pozitifliği ile tümör hücrelerinde nükleer CDX2 kaybı arasında kuvvetli korelasyon saptandı.

Sonuç

Çalışmamızda sağ kolon yerleşimli ve MSİ-yüksek Kolorektal karsinomlarda PDL-1 ekspresyonu anlamlı olarak yüksektir. Aynı olgu grubunda eşlik eden supressör T lenfositlerinde artış ve CDX2 ekspresyon kaybı yeni bir bulgudur. Bu bulgu immunblokaj tedavisi planlanan kolorektal karsinomlu hastaların belirlenmesinde kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler : PD-L1, kolorektal karsinom, MSİ