Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
SS06 - ERZURUM VE YÖRESİ ÖZEFAGUS KANSERLERİNE DEMOGRAFİK YAKLAŞIM
Gastrointestinal Patoloji
Sevilay Özmen1, Hilal Balta1, İlknur Çalık2, Şenay Erdoğan Durmuş1, Rabia Demirtaş1, Bülent Albayrak3, Ali Kurt4
1Erzurum Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesi,patoloji Bölümü, Erzurum
2Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Abd, Elazığ
3Erzurum Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Gastroenteroloji Bölümü, Erzurum
4Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Erzurum Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Bölümü, Erzurum
 

Giriş ve amaç: Özofagus kanseri görülme sıklığı açısından %4,2 oranı ile sekizinci, kansere bağlı ölümlerde altıncı sırada yer almaktadır. Son 30 yılda özofagus kanserinin demografik özelliklerinde belirgin değişikliler olmuştur. Coğrafik yerleşim, ırk, cinsiyet ve sosyoekonomik durum ile birlikte en sık görülen iki histopatolojik tip olan yassı epitel hücreli karsinom ile adenokarsinomun görülme sıklığında belirgin değişiklikler gözlenmektedir. Çalışmamızda Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Bölümü’nde tanı alan özofagus karsinomlarının demografik özelliklerini araştırmayı amaçladık.

Materyal-Metod: 2008-2016 yılları arasında Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Bölümüne gelen 675 özefagus biyopsisi retrospektif olarak tarandı. Malign tanısı alan 238 olgu çalışmaya dahil edildi. Olgulara ait yaş,cinsiyet gibi datalar hastane sisteminden elde edildi.

Bulgular: Olguların 238'i malign tanısı almıştı (%35,25). Malign grubun yaş ortalaması 66,75 (yaş aralığı 23-96) idi. Olgularımızın 194’ünü yassı epitel hücreli karsinom, 40’ını adenokarsinom, 4'ünü miks tip tümör (yassı hücreli karsinom+ Küçük hücreli karsinom) oluşturmaktaydı. Yassı epitel hücreli karsinomların 82’si erkek, 112’si kadın olup ortalama yaş 66,35’tir. Adenokarsinomların 29’u erkek, 11’i kadın olup ortalama yaş 68,95’tir.

Sonuç ve Tartışma: Çalışmamız ülkemiz Doğu Anadolu Bölgesi referans hastanelerinden birisi olan Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi olguları olup bu veriler daha önce yapılan üniversite hastanesinin verilerini tamamlayıcı bir çalışma olması açısından önemlidir.

Anahtar Kelimeler : özefagus, karsinom, demografik özellikler