Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
SS09 - KOLOREKTAL KARSİNOMLARDA TÜMÖR İLİŞKİLİ İNFLAMASYONUN VE İNFLAMATUAR HÜCRE TİPİNİN PROGNOSTİK PARAMETRELER İLE İLİŞKİSİ
Gastrointestinal Patoloji
Saime Ramadan1, Burcu Saka1, Enver Yarıkkaya1, Ahmet Bilici2, Mustafa Öncel3
1Medipol Üniversite Hastanesi Patoloji Anabilim Dalı
2Medipol Üniversite Hastanesi Tıbbi Onkoloji Anabilim Dalı
3Medipol Üniversite Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı
 

Amaç: Kolorektal karsinomlarda TNM evresi prognozu belirlemede en önemli parametredir. Ancak aynı evredeki hastalar farklı klinik seyir gösterebilmektedir. Bu nedenle tedaviyi belirlemede ilave prognostik parametrelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada inflamasyonun (peritümöral ve intratümöral) ve bunun bileşenlerinin (eozinofiller , lenfositler ve mikst tipte inflamatuar hücreler) kolorektal karsinomlardaki prognostik önemi araştırılmıştır.

Materyal-Metod: Çalışmaya 2013-2014 yıllarında Medipol Üniversitesi Hastanesinde opere olmuş 122 kolorektal karsinom olgusu dahil edilmiştir. İntratümöral ve peritümöral inflamasyon (ITI, PTI), Crohn benzeri inflamasyon (CBI), lenfosit (ITL, PTL) ve eozinofil (ITE,PTE) yoğunluğu değerlendirilmiştir. Bu parametreler yok/hafif, orta ve şiddetli şeklinde derecelendirilmiştir. Ve tümörün T, N, M kategorileri, evresi, histolojik derecesi ve venöz invazyon durumu ile karşılaştırılarak prognostik önemi anlaşılmaya çalışılmıştır.

Bulgular: Hastaların 72’si erkek, 50’si ise kadındır. Olguların yaşları 28 ile 87 arasında değişmekte olup, yaş ortalaması 60’tır. ITL’nin azalan düzeyleri ile venöz invazyon varlığı (p:0,048) ilişkili bulunmuştur. CBI ile evre (p:0,005) arasında, PTE ile T kategorisi (p:0,008) arasında düşük T kategorisinde yoğun PTE olmak üzere anlamlı istatistiksel ilişki saptanmıştır. PTL, PTE ve CBI yoğun olan olgularda metastaz istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşüktür (p değerleri sırası ile:0,025, 0,005 ve 0,03) . IE, ITI ve PTI ile T, N, M kategorileri, evre, venöz invazyon ve tümör derecesi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır.

Sonuç

Literatürde tümör ilişkili inflamasyon değişik yönleri ile tartışılmakta ve tümörü ‘durdurucu’ ya da ‘provake edici’ rolü hakkında değişik sonuçlar öne sürülmektedir. Bu çalışmada tümör ilişkili inflamasyon iyi bir prognostik parametre olarak görünmektedir. PTL, PTE ve CBI yoğun olgularda metastaz, ITL yoğun gözlenen olgularda ise venöz invazyon istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük saptanmıştır. Ayrıca PTE yoğun izlenen olgularda T kategorisi anlamlı düzeyde düşüktür. Patoloji raporlarında CBI ve ITL yanısıra peritümöral eozinofil ve lenfosit yoğunluğunu belirtmenin özellikle metastaz varlığını öngörmek açısından prognostik önem taşıdığı düşünülmüştür.

Anahtar Kelimeler : Kolorektal, karsinom, inflamasyon, prognostik, önemi