Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
SS10 - KOLOREKTAL ADENOM VE HİPERPLASTİK POLİPLERDE KRAS, BRAF MUTASYONU VE MİKROSATELLİT İNSTABİLİTE VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI
Gastrointestinal Patoloji
Evren Uzun1, Sülen Sarıoğlu1, Özgül Sağol1, Müjde Soytürk2, Ender Ellidokuz2, Aras Emre Canda3, Mehmet Füzün3, Mehtat Ünlü1
1Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı
2Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı
3Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı
 

Amaç: Kolorektal karsinomlar klasik adenom-karsinom ve serrated yolak olmak üzere iki morfolojik yolaktan kromozomal instabilite, mikrosatellit instabilite ve CpG ada metilasyonu olmak üzere 3 moleküler mekanizma ile gelişmektedir. Literatürde invaziv KRK’da; tümörlerin moleküler farklılıklarının klinik bulgulara, morfolojiye yansımaları, tedavi protokülünün seçimi konusunda oluşturduğu farklılıklar, prognostik değeri ile ilgili çok sayıda literatür bulunmaktadır. İki ana yolağın kolorektal lokalizasyon, displazi düzeyleri ve morfolojik açıdan farklı olan prekürsör lezyonlarındaki moleküler farklılarla ilgili çalışmalar ise kısıtlıdır. Bu çalışmada kolorektal polip tiplerinde moleküler farklılıkların tanımlanması hedeflenmektedir.

Gereç ve Yöntem: 2012-2016 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı’nda tanı almış 48 kolorektal polip dahil edilmiştir. 12’si konvansiyonel adenom, 24’ü serrated polip (7 SSA/P, 5 TSA, 12 HP), 12’si birkaç polipin birden özelliğini taşıyan poliptir. Real-time PCR yöntemi ile KRAS, BRAF mutasyon ve mikrosatellit instabilite analizi uygulandı, sonuçlar istatistiki olarak değerlendirildi.

Bulgular: Konvansiyonel adenomlar %50, TSA %100, SSA/P %28,6, HP %16,7, TSA-TVA özellikli polipler ise %77,7 oranında KRAS mutasyonu gösterdi. Ayrıca SSA/P’lerin %85,7’si, HP’lerin %66,7’si, SSA/P-HP özellikli poliplerin ise %33,3’ü BRAF mutasyonu gösterirken konvansiyonel adenomlar, TSA ve TSA-TVA özellikli poliplerde BRAF mutasyonu izlenmedi. Sadece bir TSA-TVA özellikli polipte MSI-H saptandı. Boyut ve diğer parametreler karşılaştırıldığında KRAS mutant polipler anlamlı şekilde daha büyük idi (p=0,028). Konvansiyonel adenomlarda BRAF mutasyonu görülmezken, serrated poliplerin %58,4’ünde BRAF mutasyonu saptandı. Morfolojik olarak TSA-TVA ve SSA/P-HP ara form özellikli vakaların KRAS ve BRAF mutasyon analiz sonuçları ayırıcı tanıda yönlendirici olmadı.

Sonuç

Kolorektal karsinogenezin iki farklı morfolojik yolağında yer alan prekürsör lezyonların moleküler profilleri farklılık göstermektedir. Klasik adenom-karsinom yolağının prekürsör lezyonu olan konvansiyonel adenomlarda villözite ve boyut arttıkça KRAS mutasyonunun artması bu lezyonların tedavi ve takibinde villöz yapı oranı ve boyutun göz önünde bulundurulması gerektiğini göstermektedir. Serrated poliplerde daha sık olarak BRAF mutasyonu bulunması ve büyük bir çoğunluğunda MSI izlenmemesi mikrosatellit instabilitenin displazi-karsinom geçişinin daha geç evrelerinde yer aldığını desteklemektedir.

Anahtar Kelimeler : kolorektal, polip, serrated, moleküler