Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
SS16 - MİDE KARSİNOM METASTAZINDA GALEKTİN-3 VE MUC1'İN ÖNEMİ
Gastrointestinal Patoloji
Nuket Özkavruk Eliyatkın1, Safiye Aktaş2, Zehra Erkul3, Evrim Yalçın4, Erdem Çomut3, Baha Zengel5, Adam Uslu5
1Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı
2Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Temel Onkoloji Anabilim Dalı
3Bozyaka Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Patoloji Bölümü
4Van Devlet Hastanesi Tıbbi Patoloji Bölümü
5Bozyaka Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü
 

Giriş

Mide kanseri, kanser ilişkili ölümler arasında ön sıralarda yer almaktadır. MUC1’in, kanser hücrelerinde, galektin-3’ün doğal bir ligandı olduğu ve galektin-3’ün MUC1’e bağlanması ile MUC1’in hücre-yüzey polarizasyonunun arttığı ve bu artışın metastaz ile ilişkili olabileceği saptanmıştır. Bu çalışmanın amacı, mide karsinomu tanısı alan hastalarda, primer tümörde ve eş zamanlı lenf düğümü metastazında MUC1 ve galektin-3 ekspresyonunun, diğer prognostik parametreler ile ilişkisinin değerlendirilmesidir.

Gereç ve Yöntem: Cerrahi rezeksiyon materyalinde mide karsinomu tanısı alan, klinik ve patolojik verileri olan, uygun cerrahi ve kemoterapi gibi tedavi yöntemleri uygulanmış, ve takibi ilgili doktor tarafından yapılmış olan hastaların H&E boyalı arşiv preparatları yeniden incelendi. Yeterli primer tümör dokusu ve eğer lenf düğümü metastazı var ise lenf düğümü metastazı içeren arşiv blokları seçildi. Demografik veriler ve histopatolojik veriler değerlendirildi.

Çalışmaya dahil edilen hastalara ait primer tümör dokusu ve varsa lenf düğümü metastazına ait tanıtıcı tümör alanlarını içeren H&E preparatlar tümör alanına uyan parafin bloktaki alandan, 2 mm çapında doku korları ile doku mikroarray (Histopathology, Japan) hazırlandı. Boyanma semikantitatif bir yöntemle 4 basamaklı bir skorlama sistemine göre skorlandı: negatif (−), 0–5%; hafif pozitif (+), 6–25%; orta derecede pozitif (++), 26–50%; ve güçlü pozitif (+++), 51–100%. Daha sonra, galektin-3 ve MUC1 ekspresyon seviyeleri iki gruba toparlandı: düşük (negatif ve hafif pozitif) ekspresyon ve yüksek (orta derecede pozitif ve güçlü pozitif) ekspresyon.

İstatiksel analiz: Galektin-3 ve MUC1’in ekspresyonunun, parametreler ile ilişkisi, χ2 testi ile değerlendirildi. Sağ kalım analizi Kaplan-Meier methodu ile ölçüldü. Sağkalım eğrileri arasındaki farklılık log-rank testi ile analiz edildi. Başlangıç zamanı, mide rezeksiyonunun yapıldığı gün kabul edildi. P değeri < 0.005 ise istatistiksel olarak anlamlı kabuledildi.

Bulgular: Primer tümör ve senkron lenf nodu metastazında Galectin-3 ve MUC-1 ekspresyonu seviyeleri değerlendirildi. Senkron lenf düğümü metastazı bulunan 105 olguda, galektin-3 ve MUC-1 ekspresyonunun lenf düğümü metastazında, primer tümöre göre azaldığı saptandı. Primer tümörde galektin-3 ekspresyon seviyesi ile tümör invazyon derinliği (p=0.015) ve rekürrens (p=0.002) arasında; senkron lenf düğümü metastazında galektin-3 ekspresyonu ile Lauren’s sınıflaması (p=0.028), lenfovasküler invazyon (p=0.054), nöral invazyon (p=0.016), rekürrens (p=0.005) ve metastaz (p=0.015) arasında ilişki saptandı. Primer tümörde MUC-1 ekspresyon seviyesi ile Lauren’s classification (p=0.033) ve rekürrens (p=0.033) arasında; senkron lenf düğümü metastazında MUC-1 ekspresyonu ile Lauren’s sınıflaması (p=0.028), lenfovasküler inavazyon (p=0.054), nöral invazyon (p=0.016) ve rekürrens (p=0.005) arasında ilişki saptandı. Primer tümör dokusunda ve senkron lenf düğümü metastazında hem galektin-3 ekspresyonu hem de MUC-1 ekspresyonu ile tamsağkalım arasında ilişki saptanmadı. Primer tümör dokusunda ve senkron lenf düğümü metastazında Gal-3 ekspresyonu ile hastalıksız sağkalım arasında ilişki saptanmadı. Ancak primer tümörde MUC-1 ekspresyon seviyesi arttıkça rekürrens olasılığının arttığı (p=0.037) saptandı. Senkron lenf düğümü metastazında MUC-1 ekspresyon seviyesinin hastalıksız sağkalımı etkilemediği görüldü (p=0.189).

Sonuç

Mide karsinomunda, primer tümör dokusu ve senkron lenf düğümü metastazında galektin-3 ve MUC-1 ekspresyon düzeylerinin ayrı ayrı belirlenmesi, mide karsinomunun patobiyolojik davranışı ve prognozu açısından bir belirleyici olabilir. Ancak primer tümör yanı sıra metastaz ve /veya rekürrens tümör dokusunda da değerlendirmelerin yapıldığı çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler : Mide karsinomu; lenf düğümü metastazı; galektin-3, MUC1