Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
SS25 - TİROİDİN BENİGN VE MALİGN LEZYONLARININ AYRIMINDA TROP-2 EKPRESYONUNUN TANISAL DEĞERİ.
Endokrin Patoloji
Canan Sadullahoğlu1, Alper Sayıner2, Dinç Süren1, Hülya Tosun Yıldırım1, Döndü Nergiz1, Cem Sezer1, Mehmet Tahir Oruç3
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Kliniği
2Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Kliniği
3Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği
 

Amaç: Çoğu benign ve malign tiroid lezyonunun tanısı sitolojik ve histomorfojik değerlendirme ile kolaylıkla yapılabilmektedir. Ancak özellikle papiller karsinomun folliküler varyantı ile folliküler karsinomun, ayrıca folliküler karsinomun folliküler adenomdan ayrımı morfolojik bulguların net olmadığı veya çakıştığı durumlarda zor olabilmektedir. Bu gibi durumlarda ayırıcı tanıda yardımcı olabilecek immünohistokimyasal belirteç/belirteçlere ihtiyaç vardır. Çalışmamızda, immünohistokimyasal yöntem ile boyanan TROP-2’nin tiroid lezyonlarında ayırıcı tanıya katkısı araştırılmıştır.

Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2009 ve2016 yılları arasında folliküler nodüler hastalık (n=48), folliküler adenom (FA) (n=29), papiller karsinom (PK) (n=57), folliküler karsinom(FK) (n=12), medüller karsinom (n=3), az differansiye karsinom (n=2), andifferansiye karsinom (n=1) tanısı alan 152 olgu dahil edildi. Olgulara ait parafin bloklardan hazırlanan kesitlerde TROP-2 ekspresyonu araştırıldı.

Bulgular: Olguların 32’si (% 21) erkek, 120’si (%79) kadın olup yaş ortalaması 46,75 (15-85) idi. Medüller karsinom, az ve andiferansiye karsinom hariç tiroidin malign lezyonlarının %74,6’ında boyanma saptanırken bu oran benign lezyonlarda % 1,3 olarak izlendi ve istatistiksel olararak benign ve malign lezyon ayrımında TROP-2 ekspresyonu anlamlı bulundu (p< 0.001). FA’lu olguların %3,4 ekspresyon izlenirken FK’lu olguların %41,7’inde ve papiller karsinom folliküler varyant (PKFV) olgularında ise %81,8’inde immunreaktivite izlenmiş olup FA/FK ve FA/PKFV ayrımı istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.005 ve p< 0.001). Ancak FK/PKFV ayrımında istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.089).

Sonuç

Tiroidin papiller karsinomlarını tanımlada duyarlılığının yüksek olması nedeniyle özellikle folliküler adenom olgularından papiller karsinom folliküler varyant olgularının ayrımı yanı sıra folliküler adenom ve folliküler karsinom ayrımınına da katkı sağlayacak bir belirteç olacağını düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler : Tiroid karsinomu, Trop-2, Folliküler neoplazm