Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
SS27 - POSTMENAPOZAL KADINLARDA KARPAL TÜNEL SENDROMUNUN ETYOPATOGENEZİNDE ÖSTROJEN RESEPTÖRLERİNİN ÖNEMİ
Kemik ve Yumuşak Doku Patolojisi
Ayşe Nur Değer1, Hakkı Değer2, Özlem Arık3, Mahir Tayfur4, Mehmet Fatih Ekici5, Mecdi Gürhan Balcı4
1Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Ad
2Tc Sb Dpü Kütahya Evliya Çelebi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahisi Bölümü
3Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi İstatistik Ad
4Erzincan Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Ad
5Tc Sb Dpü Kütahya Evliya Çelebi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü
 

Amaç: Karpal tünel sendromu (CTS) postmenepozal dönemdeki kadınlarda sık görülen periferal kompresyon nöropatisidir. Çalışmamızın amacı postmenepozal dönemde östrojen dalgalanmalarının ve tenosinovial dokuda östrojen reseptörü mevcudiyetinin idiopatik CTS’nin patogenezinde olası rolünü doğrulamaktır.

Gereç ve yöntem: Premenepozal grupta 16 CTS li hasta (22-35yaşları arasında) ve postmenepozal grupta 18CTSli hasta (50-74 yaşları arasında) çalışmaya dahil edildi. Tenosinovial dokuda Hematoksilen Eozin ile inceleme yapıldı. Doku örneklerine immünohistokimyasal olarak ER(ösrojen Reseptörü) uygulandı.

Bulgular: Hematoksilen Eozin boyalı örneklerde noninflamauvar fibrozis, vasküler proliferasyon , ödem görüldü. Tenosinovial dokuda fibroblast ve sinovyal hücrelerde ER için nükleer boyanma izlendi. Postmenepozal ve premenepozal hasta gurubuna ait doku örneklerinde immunohistokimyasal tetkik sonuçlarını değerlendirmek için mann whitney u testi kullanıldı. Postmenepozal CTS hastalarında tenosinovial dokuda ER için pozitif hücre sayısı premenepozal CTS lu hasta gurubuna göre yüksek bulundu (P< 0,01). Her iki hasta gurubunda hasta yaşı ile fibroblast ve sinovial hücrelerde ER pozitifliği arasında ilişki değerlendirildi. Yine her iki hasta gurubunda elektromyografi (EMG) bulguları ile fibroblast ve sinovial hücrelerde ER pozitifliği arasında ilişki değerlendirildi. Bu değerlendirmeler için ETA katsayısı kullanıldı. Yüksek hasta yaşı ve şiddetli EMG bulguları ile tenosinovial dokuda ER pozitifliği arasında kuvvetli ilişki bulundu.

Sonuç

Epidemiyolojik çalışmalar postmenepozal dönemde CTS insidansının arttığını belirtmektedir. Bizim bulgularımız postmenepozal dönemde hormonal dalgalanmaların ve tenosinovial dokudaki hücrelerde artmış ER pozitifliğinin CTS etyopatogenezinde rolü olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler : Karpal tünel sendromu, postmenepozal hasta, östrojen reseptör, immunohistokimya