Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
SS32 - ZEYNEP KAMİL HASTANESİNDE SON 10 YIL İÇİNDEKİ FETAL OTOPSİ SIKLIĞI VE AZALMA NEDENLERİ
Pediatrik ve Perinatal Patoloji
Nermin Koç1, Davut Şahin2
1İstanbul Zeynep Kamil Kadın Doğum Ve Çocuk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
2Acıbadem Sağlık Grubu
 

Amaç: Kliniğimizde son 10 yıllık süredeki fetal otopsi sayılarımızın geriye dönük olarak incelenmesi, belirgin değişiklik görülen yılardaki değişikliklerin nedenlerinin tartışılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Zeynep Kâmil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 1 Ocak 2007 ile 31 Aralık 2016 yılları arasındaki 10 yıllık sürede gerçekleşen doğum, ölü doğum, otopsi oranları, klinisyen tarafndan yapılan otopsi istemi, patoloji laboratuarında gerçekleşen otopsi sayıları, bilgisayar sistemindeki otopsi kayıtları ve patoloji birimindeki otopsi kayıt dosyalarından, geriye dönük olarak incelenmiştir. Mevcut bulgular, patoloji laboratuar öncesi (hasta+klinisyen faktörü) ve patoloji laboratuarı kaynaklı olarak gruplanmıştır.

Bulgular : Son 10 yıldaki toplam otopsi sayısı 481 dir. Son 3 yıldaki otopsi sayısı ortalaması 32, ondan önceki 7 yıl içindeki ortalama 55 dir. Azalma %42 dir. Son 3 yıldaki otopsi/ölü doğum oranı % 3.7 iken, ondan önceki 7 yılda bu oran %7.1 dir. Otopsi istemi yapılan hasta oranı % 5.5, otopsi yapılanların oranı ise %3.7 dir. Son 3 yılda otopsi sayılarında belirgin azalma mevcuttur. Azalma nedeninin % 1.6 ı patoloji laboratuarı öncesi nedenlerden, % 1.8 i ise laboratuar kaynaklı nedenlerden oluşmaktadır.

Sonuç : Son yıllarda prenatal tanı yöntemleri gelişmiş olmasına rağmen, otopsinin genetik danışmadaki önemi, patoloji biliminin gelişmesindeki ve patoloji eğitimindeki yeri değerini korumaktadır. Otopsi sayılarının azalmasının nedenleri tartışılmalı ve hiç değilse patoloji laboratuarlarından kaynaklanan nedenler için gerekli önlemler alınmalıdır.

Anahtar Kelimeler : Fetal, otopsi